ZGODILO SE JE V MOJEM KRAJU


ZGODILO SE JE V MOJEM KRAJU je naslov nove publikacije Kulturno-zgodovinskega društva Rusalka, ki bo v prihodnjem tednu ugledala luč sveta. Deset članov društva je napisalo številne zgodbe, ki so jih sami doživeli ali pa slišali od svojih staršev, prijateljev, znancev ali naključnih ljudi, ki so stopili v njihova življenja.

 

Zgodbe se nekaj posebnega. Izžarevajo neko spoštovanje na pretekle dogodke, ki bi se pozabili, če ne bi bili zapisani. Tako se bodo ohranile zgodbe, ohranile osebe v teh zgodbah in naše življenje bo bogatejše, ko bomo lahko ob zimskih večerih prebirali te zapise.

 

Za naslovno sliko je poskrbel slikar Vojko Kumer iz Oplotnice, prijatelje članov Društva Rusalka. Zgodbe pa so zapisali Antonija Jereb, Florjan Sušnik, Hafija Sedić, Lilijana Prepeluh, Marija Starič, Metka Jančec Osojnik, Minka Jerebič, Nejc Plečko, Nežka Andrejaš in Tanja Šubelj. Za spremno besedo je poskrbela Dušica Kunaver.

 

Avtorji Antonija Jereb, Florjan Sušnik, Lilijana Prepeluh, Hafija Sedić, Marija Starič, Metka Jančec Osojnik, Minka Jerebič, Nejc Plečko, Nežka Andrejaš in Tanja Šubelj so za to publikacijo pripravili »jagodni izbor« zgodb, ki so se dotaknile njihovega življenja. Zgodbe se dogajajo v različnih časovnih obdobjih in različnih krajih ali bolje rečeno v različnih slovenskih pokrajinah, zato so še toliko bolj zanimive.

 

Antonija Jereb

Antonija je avtorica pesniških zbirk. Piše za odrasle in za najmlajše. Prav tem je posvetila številne pravljice, uganke in pesmice. Danes se nam predstavlja z zgodbami, ki jih je doživela kot majhna deklica ali pa jih je slišala pripovedovati od znancev in sorodnikov.

 

Florjan Sušnik

Florjan se je rodil v Moravčah, danes pa živi le lučaj stran, v Lukovici. Ker ga vse od otroštva zanima kulturna dediščina, je vnet zbiralec starin in velik ljubitelj knjig. Rad restavrira stare predmete, a ob večerih sede za prazen list papirja in piše. A rajši kot to pripoveduje o dogodkih, ki so se zgodili …

 

Lilijana Prepeluh

Lilijana počasi zbira pogum in zgodbe, ki se dotikajo njene življenjske poti, tudi zapisuje. V letu 2019 se nas je dotaknila z zgodbami, ki jih je doživela sama. Tokrat pa nam zaupa zgodbe iz življenja svojega očeta, ki je zapustil ta svet in zdaj ostajajo za njim le še lepi spomini.

 

Hafija Sadić

Hafija prihaja iz Bosne. Ni ji bilo lahko, zato se je že v mladosti odločila, da gre v svet za boljšim življenjem. Pot jo je pripeljala do Slovenije. Zaljubila se je v to deželo, tu našla svojo ljubezen, s katero si je ustvarila družino. Prav tu pa se je rodila tudi njena goreča ljubezen do poezije …

 

Marija Starič

Marija je slovenski javnosti poznana po avtobiografskem delu Med visoke trave bi šla, kjer se prepletajo preteklost in sedanjost, poezija in proza … Tokrat nam bo predstavila življenje »vaških posebnežev« na Štajerskem. Zapisi so v narečju in še toliko bolj zanimivi za branje.

 

Metka Jančec Osojnik

Metki gre pisanje poezije gladko izpod peresa, a prav nič drugačna ni pri pisanju proze. Najraje piše o spominih na mladost in preprosto življenje vaških otrok, ki so ga mnogokrat popestrile številne dogodivščine.

  

Minka Jerebič

Minka je avtorica treh obsežnih publikacij, kjer opisuje zgodovino vzhodnega dela Ljubljane. V tokratnih zgodbah opiše dogodke, ki so jih pripovedovali drugi in bi »utonili« v pozabo, če ne bi bili zapisani.

 

Nejc Plečko

Nejc je po duši velik romantik. Narava ga povsem prevzema, zato je njej povsem predan. Takšna so tudi njegova literarna in pesniška dela. Je človek visokih moralnih vrednot, kjer mora imeti vsako vprašanje svoj odgovor. Če tega ni, ga poišče …

 

Nežka Andrejaš

Nežka se je rodila na Dolenjskem. Starša je kmalu po rojstvu izgubila in tako postala vojna sirota. K sebi jo je vzela babica, ta pa je znala poiskati odgovor na vsak otroški »zakaj«. Njena dela so polna modrosti in ljubezni.

 

Tanja Šubelj

Tanja je »borka«. Življenje ji zaradi slepote ni prizanašalo in ga zato živi popolno. Ve, da ji slepota ne sme biti ovira, temveč izziv za dosego cilja. Njene zgodbe so polne radosti, upanja in smelosti. Ne glede na to, ali jih je sama doživela ali pa jih je slišala od svojih najbližjih.

 

V pričujoči knjigi so zgodbe iz vseh vetrov, iz vseh delov Slovenije, so zgodbe, ki jih je pisalo življenje našim članom društva ali pa osebam, ki so jih poznali. Ob branju ne bo nihče razočaran. Vsak bo lahko našel nekaj zase, za svojo dušo, svoj mir … Zgodbe so kratke, toda pustijo pečat. O njih bomo premišljevali in se z nasmehom na obrazu vrnili v svoje otroštvo, v brezskrbno mladost, k dogodkom, ki so pustili zgodovinski pečat …

 

Nazaj na aktualno

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top