Dan Evrope - 9. maj


OBJAVLJENO: torek, 5. maj 2020
AVTOR: T. B.

 

Zakaj je 9. maj dan Evrope? Pa poglejmo v zgodovino:

Leta 1944 Rdeča armada osvobodi Sevastopol; naslednje leto tega den pa se zgodi kar nekaj zelo pomembnih dogodkov Rdeča armada vkoraka v Prago, uraden konec 2. svetovne vojne in general Alexander Löhr, poveljnik nemške armadne skupine E pri Topolšici podpiše brezpogojno vdajo nemških zasedbenih oboroženih sil. Tako je konec 2. svetovne vojne tudi v Sloveniji in tega dne partizanske enote vkorakajo v Ljubljano.

 

Pet let kasneje na ta dan leta 1950 francoski zunanji minister Robert Schuman prebere Schumanovo deklaracijo, kar velja za prvi korak k Evropski uniji, v kateri je predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo. Članice te skupnosti bi tako združile svojo proizvodnjo premoga in jekla.

 

Evropska skupnost za premog in jeklo (ustanovne članice: Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg) je bila prva od nadnacionalnih evropskih institucij, ki so se pozneje oblikovale v to, kar je zdaj Evropska unija.

 

Toda ideja se ni zgodila čez noč. Leta 1950 so si narodi Evrope še vedno prizadevali, da bi odpravili strahotne posledice druge svetovne vojne, ki se je končala pred petimi leti.

 

Evropski voditelji so bili odločeni preprečiti novo vojno. Menili so, da bi bila z združevanjem proizvodnje jekla in premoga vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo – kot je zapisano v deklaraciji – »ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva«.

 

Pravilno so menili, da je združevanje gospodarskih interesov pomembno za dvig življenjskega standarda in prvi korak k združevanju Evrope. Evropski skupnosti za premog in jeklo so se lahko pridružile nove članice.

 

Najpomembnejše misli iz Schumanove deklaracije:

  • Svetovnega miru ni mogoče zagotoviti brez ustvarjalnih prizadevanj, sorazmernih z nevarnostmi, ki ga ogrožajo.
  • Evrope ne bo mogoče oblikovati naenkrat ali po enem načrtu. Zgrajena bo s konkretnimi dosežki, ki bodo najprej ustvarili dejansko solidarnost.
  • Združevanje proizvodnje premoga in jekla ... bo spremenilo usodo regij, ki so bile dolgo podvržene proizvodnji vojaškega orožja, katerega žrtve so nenehno bile.

Deveti maj pa ni le dan Evrope, pač pa tudi dan mesta Ljubljane. Kot je že bilo rečeno, so tega dne vkorakale partizanske sile v mesto in ga osvobodile izpod okupatorja. Tako je mesto Ljubljana postalo mesto heroja. Vsako leto se ob tem dnevu zgodijo številne spominske slovesnosti. Župan Mestne občine Ljubljana pa vsako leto na ta dan odlikuje pomembne meščane tega mesta.

 

Robert Schuman                                                                                                               Evropska zastava

   

 

 

Vir:

Povzeto po svetovnem spletu

foto:

svetovni splet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top