Sveti Florjan


OBJAVLJENO: petek, 1. maj 2020
AVTOR: D. T.

 

Sv. Florjan je bil veteran rimske vojske ter visoki državni uslužbenec v mestu Cetium. Za časa preganjanj kristjanov so ga privedli v pogansko svetišče na kraju Dioklecijanovega pregnanstva, da bi pred vsemi žrtvoval poganskim bogovom. Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. Pozvali so ga, naj se tudi sam odreče svojemu krščanskemu prepričanju. Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele zatajiti svojo vero, zato so ga mučili in pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god. Telo, ki so ga pozneje našli je pokopala vdova z imenom Valerija. Mučenikovo telo je pokopano nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan.

 

Čaščenje sv. Florjana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem, tudi po naših krajih. Sv. Florjan je patron proti požarom in poplavam in zavetnik gasilcev. V Dravski banovini so se gasilci imenovali tudi »vitezi svetega sv. Florjana«. Sveti Florjan je zavetnik mesta Dunaja.

 

Najpogostejša imena, ki se danes pojavljajo so izpeljanke iz besede Florijan: Florjan, Flori, Cveto, Cvetko, Cvetomir; ženska imena pa Florjana, Florijana, Cveta, Cvetka.

 

Praznovanje sv. Florjana je 4. maja. Ta dan praznujejo tudi vsi gasilci, saj je zavetnik gasilcev. Cerkveno občestvo pa v nedeljo pred praznikom pripravi sveto mašo, ki jo posvetijo vsem gasilcem, tako pokojnim, kot živimi, da bi se čim manjkrat srečali z ognjenim petelinom.

 

                                                                            Gasilski dom PGD Zalog - Sp. Kašelj in sv. Florjan

  

 

 

 

Vir: povzeto po svetovnem spletu

Foto: Minka Jerebič

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top