Večer poezije ob svetovnem dnevu materinščine


OBJAVLJENO: petek, 22. februar 2019

SVETOVNI DAN MATERINŠČINE: 21. FEBRUAR

 

Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 17. novembra leta 1999 razglasila, da se 21. februarja vsako leto v državah članicah te mednarodne organizacije in njihovih centrih obeležuje Svetovni dan materinščine.

 

Dan je namenjen pospeševanju zavedanja pomembnosti jezikovne in kulturne raznolikosti ter spodbujanju večjezičnosti.

 

  1. februar je bil izbran za Svetovni dan materinščine kot spomin na protestni shod pakistanskih študentov leta 1952, ki ga je pripravilo Jezikovno gibanje kot odgovor na zakonsko zaukazano uporabo jezika Urdu na celotnem območju Pakistana. Protestni shod je pakistanska policija prekinila s streljanjem na množico protestnikov in jih pri tem več tudi ubila.

 

V Sloveniji smo leta 2000 prvič praznovali svetovni dan materinščine oziroma materinega jezika.

 

Materinščine v Sloveniji

Zadnji podatki, ki so jih zbrali na Statističnem uradu Republike Slovenije s »klasičnim« popisom prebivalstva, so tako iz leta 2002:

  • blizu 88 % prebivalcev Slovenije je takrat izjavilo, da je njihova materinščina slovenski jezik;
  • več kot 8 % prebivalcev Slovenije je kot materinščino navedlo enega od jezikov narodov nekdanje Jugoslavije; 
  • 0,6 % prebivalcev Slovenije je sporočilo, da je njihova materinščina italijanščina (3.762 govorcev) ali madžarščina (7.713 govorcev), torej eden od jezikov narodnih manjšin v Sloveniji; 
  • za 0,2 % prebivalcev Slovenije je bila jezik njihovega domačega okolja romščina (3.834 govorcev);
  • za 0,1 % prebivalcev Slovenije je bila materni jezik nemščina (1.628 govorcev);

 

Samo v naši republiki lahko rečemo, da imamo pestro jezikovno skupino prebivalcev, da ne govorimo o narečjih, s katerimi je posuta naša lepa domovina.

 

Včeraj pa smo praznik materinščine obeležili tudi v Kulturno – zgodovinskem društvu Rusalka, ob ta namen smo pripravili enourno prireditev z naslovom Večer poezije, na kateri so nam člani in naši prijatelji recitirali poezijo, vsak v svojem jeziku.

 

Med nami so bili:

Majda Mihovec, Antonija Jereb, Marija Starič, Nežka Andrejaš, Nejc Plečko, Metka Osojnik, Zora Perenda in gost večera Nail Konić.

 

Večer smo zaključili s poezijo, branjem poezije tako v slovenskem kot v jezikih drugih jugoslovanskih narodov. Lahko rečemo, da smo bogatejši za to spoznanje, predvsem pa, da kultura in jezik ne poznata meja.

 

 

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top