DOTIK


O pesniški ZBIRKI DOTIK, avtorice ANTONIJE JEREB

 

Pesmi v zbirki Dotik, avtorice Antonije Jereb, so pesmi, ki so nastajale preko daljšega obdobja. Avtorica obravnava vsakdanje življenjske teme, ki jih vedno zaključi s simpatičnimi rimami in navdihujočim trenutkom po neki rešitvi. Tako zanjo ničesar ne predstavlja ovire, pač pa sprejema ovire v življenju tako, da jih rešuje in z njimi postaja modrejša. Pesmi so lahkotne. S prvo pesmijo pove, da se je rodila med gorenjskimi zelenimi griči, kjer so jo obdajale gore in prijazni ljudje s svojo posebno govorico; zaključi pa s pesmijo posvečeno Ljubljani, kjer preživlja večji del svojega življenja.

 

V pesniški zbirki dotik najdemo 70 pesmi. Nekaj je daljših, nekaj krajših. Pesmi so zapisane v rimah in kiticah, nekatere pa so napisane »svobodno«, kot je avtoričino življenje.

 

Uvod v pesniško zbirko je zapisala Dušica Kunaver. Takole se glasi:

»Poezija izpod peresa Antonije Jereb je tiste vrste poezija, ki bi jo lahko opisali kot pisano mavrico na nebu. Vsakič, ko jo uzremo, se nas dotakne. To je tudi naslov pesniške zbirke, in v knjigi, ki je pred nami, so pesmi, ki se nas preprosto dotaknejo. Avtorica pesmi je tako prisrčna in prijazna oseba, na trenutke zasanjana, a to je le videz. Gre za osebo, ki pozna trdnost življenja in živi povsem realno življenje.

 

Mahatma Gandhi je nekoč zapisal: »Živi, kakor da boš umrl jutri. Uči se, kakor da boš živel večno.« To so besede, ki so pisane na kožo Antoniji, in prav takšna je tudi njena poezija. V njej s ponosom prizna, da je Gorenjka, motijo jo neprijetne lastnosti drugih, ne želi jih opravljati, temveč jih poskuša razumeti, prav tako tudi dežne kaplje, za katere ve, da pridejo in sperejo težo dneva, bolečino, spomin … Z rimami se spretno poigrava, obrača besede, iz katerih se rojevajo nove in nove zamisli, toda nikoli ne pozabi na našo bližnjo in daljno preteklost. Ne pozabi na matere, ki so prale perilo ob potokih, niti na številne dogodke in živalski svet. Pesmi, zbrane v pesniški zbirki Dotik, so mavrična paleta, ki jih premore le oseba, kot je Antonija Jereb …«

 

Ob takšnih besedah ni kaj dodati. Pesniško zbirko je treba vzeti v roke in jo začeti brati. Morda ne vseh pesmi na enkrat, pač pa tako počasi, po počutju in kot ti duša veli …

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na aktualno

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top