Zgibanke


Predstavitev društva

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je bilo ustanovljeno leta 2015. Zbrale so se prijateljice, ki jim je zgodovina pri srcu. Zavedajo se, kako pomembno je ohranjati našo preteklost sedanjim rodovom in jo ohranjati tudi v prihodnosti. Zadale so si številne naloge, med drugim tudi čim večjo prepoznavnost in temu je namenjena tudi ta zgibanka.

Predstavitev društva

Dobrote iz gozda

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je izdalo zgibanko Dobrote iz gozda. V zgibanki so zapisane in na kratko opisane gozdne dobrote, ki jih najdemo na vzhodnem delu Ljubljane. Tako bomo lahko nekaj prebrali o gozdnih jagodah, brusnicah in borovnicah. V gozdu pa rastejo tudi zelišča in številne druge rastline, ki jih lahko uporabimo tako v kulinariki, kot v zdravilstvu. Čez leto nas razveseljujejo gobe, jeseni pa kostanj.

Dobrote iz gozda

 

Travniške rastline

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je izdalo zgibanko o Travniških rastlinah, ki jih najdemo ob rekah, gozdu in na gozdnih jasah. Nekatere nas razveseljujejo s svojim bujnim cvetenjem v zgodnjih spomladanskih mesecih, druge preko celega leta, nekatere jeseni … Ali veste, da najdete na močvirnatem delu ob reki Ljubljanici tudi Močvirskega tulipana?

Travniške rastline

 

Za vsako bolezen rož'ca raste

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je izdalo zgibanko Za vsako bolezen rož'ca raste. V njej so zapisi o zdravilnih rastlinah, ki jih najdemo na vzhodnem delu Ljubljane, zlasti pa na prostranih travnikih, ki se razprostirajo med rekama Ljubljanico in Savo. Iz nekaterih rastlin lahko pripravimo aromatične čaje, druge pa uporabimo v kulinariki.

Za vsko bolezen rožca raste

 

Živali v gozdu

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je izdalo zgibanko Lisička je prav zvita zver …«. Pesmico marsikdo pozna, ne vemo pa, če veste, koliko živali je doma na vzhodu Ljubljane. Tu se v travniških jasah skriva plašni zajec, pa številne žuželke. Na poti na Debni vrh srečamo močerada, včasih tudi kačo. V zgodnjih jutranjih urah se sprehaja tu divji prašič, a nad nami preletavajo številne ptice …

Živali v gozdu

 

Življenje na travniku

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je izdalo zgibanko z naslovom Življenje na travniku. Ko se zazremo na prostrane travnike na vzhodnem delu Ljubljane, zlasti tiste v neposredni bližini reke Save in na jugu reke Ljubljanice, bomo poleg cvetlic zazrli številne živali: pikapolonice, gosenice, kobilice … Če bomo čisto tiho bomo zaslišali orkester murnov; opazovali maraton želve; a, ko pade mrak se zasliši v daljavi sopihanje … le kdo prihaja na travnik?

Življenje na travniku

Življenje v vodi

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je izdalo zgibanko o Življenju v vodi. V Četrtni skupnosti tečeta reki Ljubljanica in Sava, po dolini Besnice priteče potok Besnica. V vodi in ob vodi je bogato življenje. Tu najdemo rečne ribe, pijavke, nutrijo, žabe … Že nekaj let pa je v Slapah in Sp. Kašlju opaziti labodje pare …

Življenje v vodi

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top