O društvu


Splošne informacije

 

Ime društva: KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva: LJUBLJANA
Naslov: SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B
Davčna številka:  68982186
Matična številka: 4079841000
Transakcijski račun: SI56 6100-0001-1480-103
Odprt pri banki: DELAVSKA HRANILNICA d. d., LJUBLJANA
Zakonit zastopnik društva: mag. Minka Jerebič

 

Društvo v javnem interesu na področju kulture

Odločba Ministrstva za kulturo: Odločba 13.9.2017, Odločba 17.12.2018

Zveza kulturnih društev Ljubljana

Društvo Rusalka je član Zveze kulturnih društev Ljubljana.

Zgodovina društva

Ob sotočju treh rek: Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice ter številnih njihovih potokov na vzhodu Ljubljane je še danes veliko tolmunov, kjer se ob prvem svitu zberejo rečne vile – rusalke ter poplesavajo svoj čarobni ples ter se z njim poklonijo vodi, kot viru življenja.

Ta magična bitja, ki so jih slavili že Rimljani ter jim poimenovali rečne nimfe, so poznali tudi Slovani, ki so jih imeli za vodne vile in jih imenovali rusalke. Bile se prečudovite vodne deklice, visoke postave, blede kože, ki je bila lepa kot mesečina in z nekoliko otožnim nasmehom. Oblečene so bile v lahke prosojne obleke iz megle, ki se je povzpenjala v jutranji zari vzdolž rek in potokov. Po jutranjem priklonu reki, so ji v čast pele čudovite pesmi in s svojim glasom očarale marsikaterega savskega brodarja in številne mimoidoče.

V deželo se je leta 2015 čisto tiho prikradla pomlad in v poznopopoldanskem sončku so si svoj sprehod ob zasanjani reki Ljubljanici umislile Brigita, Lili, Tatjana, Darja in Minka. Na otoku na reki so zazrle ples rusalk. Začudene so obstale in opazovale rusalke. Po plesu je sledilo prepevanje in pripovedovanje zgodb … Sonce se je skrilo za Šmarno goro, a rusalk to ni zmotilo. Prepevale so, plesale in pripovedovale ter vedno bolj in bolj s svojimi čarobnimi glasovi zlezle pod kožo opazovalk.

Ko je v zvoniku sv. Andreja odbila ura deset, je to pomenilo slovo – slavo rusalk, ki so se zlile z reko in odhitele vsaka proti svojemu tolmunu. Tudi Brigita, Lili, Tatjana, Darja in Minka so odšle proti domu. Niso bile preveč zgovorne. Ko so se odpravile k počitku, so se v njihov san prikradle rusalke in jim pripovedovale zgodbe iz davnih časov.

Naslednji dan je dekleta prebudilo kikirikanje vaškega petelina. Že zjutraj so se dogovorile, da se morajo še isti dan sestati. Na popoldanskem srečanju so si izmenjale svoje sanje in spoznale, da so se dogodki preteklega dne zgodili z razlogom.

Sporočilo rusalk je bilo eno – ohranjati zgodovino vzhodnega dela Ljubljane in preko kulture širiti našim zanamcem. Tako se je rodilo Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka … 

Statut

Statut društva je dostopen na povezavi: Povezava

Pravilniki

Pravilnik o članstvu v društvu rusalka: Povezava

Kodeks članov društva rusalka: Povezava

Protokol obnašanja na spletni strani društva rusalka: Povezava

Pravilnik o delu častnega razsodisča društva rusalka: Povezava

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top