ZGODBE IZ MOJEGA KRAJA


V publikaciji so zgodbe desetih avtorjev, članov Društva Rusalka, ki smo se zbrali po naključju v društvu in nas je življenje prineslo iz vseh vetrov, iz vseh delov Slovenije. V pričujoči publikaciji so zgodbe, ki jih je pisalo življenje našim članom društva. Ob branju ne bo nihče razočaran. Vsak bo lahko našel nekaj zase, za svojo dušo, svoj mir … Zgodbe so kratke, toda pustijo pečat. O njih bomo premišljevali in se zasanjani vrnili v svoje otroštvo … Srce nam bo zaigralo in toplo nam bo pri srcu. V knjigi je zbranih 39  zgodb naših članov in 3 pesmi. Društvo je tako bogatejše za novo publikacijo, ki prinaša novo svežino, predvsem pa bo to prvo literarno delo, ki se ga loteva več kot polovica članov društva. Prav zaradi pestrosti članov, ki prihajajo od vse povsod, so njihovi spomini na preteklost zaznamovali njihovo življenje. Zgodbe so seveda tudi iz Ljubljane in širše okolice, kjer danes prebivajo.

K sodelovanju smo povabili ilustratorko Majo Hribar iz Šmartnega pri Ljubljani ter slikarja Vojka Kumra, ki nam je naslikal za naslovnico sliko stare kmečke hiše. Spremno besedo je napisala Dušica Kunaver, naša dolgoletna prijateljica, ki nas tudi spodbuja, da ne bi pozabili na dogodke, ki so se dogajali v naši mladosti oziroma v našem kraju.

Antonija Jereb je avtorica pesniških zbirk, tako za odrasle kot za najmlajše. Slednjim je posvetila številne pravljice, uganke in pobarvanke. Predstavlja se z zgodbami, ki jih je doživela kot majhna deklica obdana z gorami.

Florjan Sušnik se je rodil v Moravčah, danes pa živi le lučaj stran v Lukovici. Vse od otroštva ga zanima kulturna dediščina, je vnet zbiralec starin in velik ljubitelj knjig. Rad restavrira stare predmete, a ob večerih sede za prazen list papirja in piše.

Lilijana Prepeluh počasi zbira pogum in zgodbe, ki krasijo njeno življenjsko pot zapisuje in jih objavlja. Danes nas popelje v različne kraje Slovenije …

Majda Mihovec je avtorica dveh pesniških zbirk, a spogledava se tudi s pisanjem krajših pripovednih tekstov. Za to knjigo je izbrala dogodke, ki jih je doživela kot deklica, ki je z družino prebivala na Štajerskem.

Marija Starič je slovenski javnosti poznana po avtobiografskem delu Med visoke trave bi šla, kjer se prepletajo preteklost in sedanjost, poezija in proza … Danes pa nam bo predstavila svoje življenje v otroštvu na »meji« med Štajersko in Prekmurjem.

Metki Jančec Osojnik gre pisanje poezije gladko izpod peresa, a prav nič drugačna ni pri pisanju proze. Ta je zelo čustvena in polna lepih spominov na mladost in preprosto življenje v Zalogu, ki so ga mnogokrat popestrile številne dogodivščine vaških otrok.

Minka Jerebič je avtorica treh obsežnih publikacij, kjer opisuje zgodovino vzhodnega dela Ljubljane. V tokratnih zgodbah seže daleč v preteklost in zapiše tiste, ki so jih pripovedovali njej njen oče, babica in dedek.

Nejc Plečko je po duši velik romantik. Narava ga povsem prevzema in njej je povsem predan. Takšna so tudi njegova literarna in pesniška dela. V današnjih zgodbah opisuje doživljanje iz prečudovitega gorenjskega kota …

Nežka Andrejaš se je rodila na Dolenjskem. Tja še vedno rada hodi, a ljubezen jo je pripeljala v vasico pod kraškim osamelcem Ongerjem. Tu se rojevajo številne pesmi, a v tej knjigi nas popelje na prag njene mladosti, med dolenjsko gričevje.

Tanja Šubelj je rojena Ljubljančanka, ki ji življenje, zaradi slepote ni prizanašalo in ga zato živi popolno. Njene zgodbe so polne radosti, upanja in smelosti … V njih se zlahka prepoznamo, nasmejemo se dogodivščinam in pogumno stopamo v nov dan.

 

 

Prepričani smo, da bodo veseli naše nove publikacije. Ponosni smo na delo v društvu in tako sledimo projektom, ki smo si jih začrtali v Programskem obdobju 2019 – 2022, sprejeli ter posredovali na Ministrstvo za kulturo, saj imamo status nevladne organizacije z delovanjem v javnem interesu na področju kulture. Publikacija ima 108 strani, je trde vezave, formata A5, tisk in ilustracije pa so v črno-beli tehniki.

Nazaj na aktualno

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top