40 mučenikov ali Dan Zaloških copatarjev


OBJAVLJENO: ponedeljek, 9. marec 2020
AVTOR: Minka Jerebič

Dvanajstega marca 1967 je novinar Ljubljanskega dnevnika zapisal: »Zaloške zakonske može žene vedno bolj zatirajo. Ko so ustanovili klub “zatiranih mož – copatarjev”, se je na dan mučenikov zbralo pri pivskem omizju komaj 17 zatiranih mož. Sedem let kasneje se je na izletu zbralo že 240 copatarjev, ki so v 60 avtomobilih krenili na izlet v neznano smer – v Domžale.«

 

Novinar je še poročal, da so zaloški možje v resnici pravi copatarji, saj je celo na njihovo zborovanje vdrla zastopnica žena, ki jim je zagrozila, da bodo žene še zaostrile svoj odnos do njih, daj jim prikrivajo, kakšne imajo dohodke. Na zborovanju v Domžalah so soglasno sprejeli sklep, da bo prihodnji zbor v Ljubljani in, da bodo uvedli članske izkaznice.

 

Zaloški moški so kmalu po II. svetovni vojni ugotovili, da ne praznujejo le enkrat na leto 40. mučenikov, pač pa kar vsak dan. Njihove ženske jih preprosto imajo za copate. Ideja se jim je porodila, da bi ustanovili svoj klub. In so ga. Dogovorili so se, da bodo imeli prapor. Ta še danes obstaja in je shranjen v KUD Svoboda Zalog. Na vrhu prapora sta bila privezana dva otroška copata. Do danes se je ohranil le eden, eden pa se je očitno zgubil, ali pa si ga je kdo vzel za spomin.

 

Prve vožnje zatiranih zaloških mož ali copatarjev so se začela še s konjsko vprego. Potovali so od gostilne do gostilne, na koncu pa končali pred domačimi vrati. A, glej ga zlomka: ženske so bile pametnejše in že naslednje leto so one podaljšale praznovanje 8. marca. No, pa so bili zaloški copatarji prikrajšani še za en dan.

 

V letu 1967 so konjsko vprego zamenjali z jeklenimi konjički. Ti se niso nič pritoževali, kdaj naj bi odšli domov. Nekaj let je še cvetela ta tradicija, potem pa se je to vedno bolj opuščalo. Spomini še vedno živijo, prapor je še vedno aktualen in ni rečeno, da se kdaj to ne oživi.

 

Do takrat pa: »Zaloški copatarji svoje vloge igrate dobro in le tako naprej. Ženske smo pač povsod prve … to je dejstvo. Eden pač mora biti doma, skrbeti za dom in družino; nič slabega ni, če je to moški; moški iz Zaloga pri Ljubljani. Verjemite pa, ženske vas imamo rade in smo ponosne na vas. Enkrat na leto pa od nas dobite prav posebno darilo, za katerega vemo, da ga že komaj čakate, copate. Tako bo tudi letos, če ste bili pa pridni, pa še kakšen bonbonček poleg.«

 

Cmok.

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top