Adventni čas v Društvu Rusalka


OBJAVLJENO: sobota, 27. november 2021
AVTOR: D. T.

V deželo je prišel adventni čas. To je čas, ko se začnem pripravljati na bližajoče praznike. Teh je v decembrskih dneh veliko. Po mestih se prižgejo luči, na Prešernov rojstni dan se odprejo vrata muzejev in galerij ter so številne druge aktivnosti, nato pridejo dobri možje, zgodi se Božič, blagoslovi se konje in nato skok v novo leto.

 

   

 

V Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka smo začeli s pripravami na adventni čas. Javnih delavnic izdelovanja adventnih venčkov nismo mogli izvesti, toda tega smo se lotili preko zooma, nato pa vsak član posamezno nadaljeval s svojim delom. Izdelki so preprosti, domiselni in zelo skromni. A, narejeno je bilo z ljubeznijo.

 

Še besedico o adventnem času:

Gre za čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu.

 

  

 

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem, ki se imenuje adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji - na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta. Liturgična barva v adventu je vijolična in pomeni spokornost. Pri bogoslužju se v adventnem času bere berila, ki napovedujejo prihod odrešenika, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki je Jezusu pripravljal pot.

 

Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo verniki prižgejo eno svečo, da drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Adventni venec je razširjen marsikje tudi med neverujočimi. Po pravoslavnem koledarju advent obsega kar šest tednov pred božičem in je povezan tudi s postom.

 

  

 

Naši predniki niso v domovih postavljali adventnih venčkov, ti so bili le v cerkvi. Osnovo za venec so spletli iz smrekovih vejic in vanj položili štiri sveče. Vsako nedeljo so prižgali eno svečo. Izdelovanje adventnih vencev je aktualno zlasti v 21. stoletju. Nekateri jih izdelujejo v obliki kroga, drugi si pri tem vzamejo svobodno željo po kreativnosti. Posledično so ti venčki iz različnih materialov in daleč od ideje po naravnem.

 

V zadnjem času se uveljavlja tudi adventni koledar za otroke. Tak koledar je po navadi poslikan z motivi Jezusovega rojstva in ima predalček za vsak dan od začetka adventa do božiča. V predalčkih so običajno drobna darilca in sladkarije. Tudi nekristjani otrokom radi kupijo (ali pripravijo) adventni koledar, le da je v tem primeru po navadi okrašen z drugačnimi motivi (Božiček, jelenček Rudolf ipd.).

 

  

 

Kakor koli že: v Društvu Rusalka smo bili zelo domiselni. Nismo se družili, a kljub temu smo ustvarjali. Vsak v svojem domu in izdelki so čudoviti.

 

V Društvu Rusalka želimo vsem lepe praznike.

 

  

 

Zapis: D. T. in povzeto po svetovnem spletu

Foto: M. Jerebič

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top