Brkinska ljudska noša


OBJAVLJENO: sobota, 11. januar 2020
AVTOR: Minka Jerebič

Uraden zapis o Brkinih pravi takole: "Brkini so pokrajina, ki se nahaja v jugozahodni Sloveniji. Na vzhodu mejijo na dolino reke Pivke in gorovje Snežnik, na jugu pa na Čičarijo. Poznamo zahodne, vzhodne in osrednje Brkine." Če morda kdo misli, da spadajo bolj pod Primorsko, to sploh ne drži. Najbolj poznana sta naselja Ilirska Bistrica in Podgora ter Vremska dolina. Zaradi naravne specifike so se tu razvili prav posebni običaji, med njimi tudi kultura oblačenja. Pa si poglejmo:

 

Kmečka noša na Premu okoli leta 1838

 

Ženska noša: Na glavi bela ruta, zavezana pod brado. Dolga bela spodnja srajca, ki sega do sredine meč; dolgi rokavi so zaključeni z manšetami. Čez srajco malo krajša tunika brez rokavov, z rdečo obrobo in pasom. Vrhnje oblačilo iz rjavega ali črnega klota, ki je na ramenih široko krojen; ima modro obrobo in sega čez spodnji oblačili. Bele pletene nogavice in usnjene sandale. 

Moška noša: Rjav klobuk širokih krajcev. Bela srajca ima pri vratu razporek in majhno obrobo. Rjav telovnik se zapenja le do sredine prsi. Čezenj rjav suknjič malo čez pas, z dolgimi rokavi, žepi in obrobo iz modre vrvice. Oprijete hlače z okrasno modro vrvico. Bele nogavice in sandale.

 

Vsakdanja noša v hladnejših dneh na Premu okoli leta 1838:

 

Ženska noša: Bela naglavna ruta je zavezana pod brado, druga, prav tako bela, pa čez srajco pod rjavim životcem, ki je črno obrobljen in se spredaj zavezuje. Kratka rjava jopa do pasu in nabrano rjavo krilo do gležnjev. V pasu pisan volnen trak, spredaj z vozlom. Rjave nogavice in rjavi čevlji iz blaga.

Moška noša: Klobuk s širokimi krajci; z vrha sta na vsako stran do roba napeti dve vrvici. Bela srajca z ovratnikom, čeznjo bel telovnik s stoječim ovratnikom in žepi, ki sega malo čez pas; prav tako bele oprijete hlače do gležnjev. Vse obrobljeno s črno vrvico, spredaj na hlačah okras. Kratka rjava suknja s stoječim ovratnikom, na zapenjanje in s črno obrobo. Kratke pisane pletene nogavice in rjavi čevlji iz blaga.

 

 

Vir:

svetovni splet

Staša Košak - Blumer. Sto narodnih noš na Slovenskem

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top