Cvetna nedelja


OBJAVLJENO: sobota, 4. april 2020
AVTOR: Lilijana Prepeluh

Na svetovnem spletu je tak zapis za cvetno nedeljo:

Cvetna nedelja (tudi cvetnica) je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje, kar je razširjeno po vsej Evropi že od 9. stoletja dalje.

 

Za praznik so ljudje lomili oljčne veje in palmove veje ter jih postlali kot preprogo pred Jezusom Kristusom, ko je ta na oslu prijahal v Jeruzalem in tu doživel navdušen sprejem.

 

Cvetna nedelja je uvod v veliki teden, ko se kristjani spominjajo zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja, zato se pri maši bere daljše poročilo o Jezusovem trpljenju - pasijon (pogosto v nekoliko dramatizirani ali peti obliki).

 

Novo poganstvo pravi, da je verjetno obredje povezano tudi z zelo staro šego, ko so ljudje zbirali »sveto« rastlinje, ki naj bi varovalo pred strelo in drugimi ujmami, pospeševalo pa tudi rast, plodnost in odganjalo zle sile ter bolezen.

 

Kakor koli že, v slovenskih vaseh je v navadi, da se delajo butarice. Nekateri jih delajo iz svežega zelenja in dodajajo sveže privezano sadje, ali pa jih delajo iz lesenih obličev, ki jih pred tem pobarvajo. Seveda tisti, ki nima te možnosti, pa lahko naredi butarico iz papirja.

 

Člani Društva Rusalka so v lanskem letu odšli v uk v Društvo Skrinjca, Lukovica. Tam so jih članice društva naučile delati butarice. Prijazna gospa Mimi pa je našo Majdo naučila delati tudi vrtnice iz papirnatih servietov. Tako se lepa slovenska tradicija prenaša na mlajše rodove.

 

V letošnjem letu smo nameravali v društvu povabili člane Društva Skrinjca, da nam pokažejo ta lep slovenski ljudski običaj, z organizacijo delavnice. Žal se je po svetu razširila nadležna Nadloga in nam to preprečila. Letos ja, toda drugo leto bomo to organizirali.

 

  

 

Vir: povzeto po svetovnem spletu

Foto: Minka Jerebič

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top