DAN DRŽAVNOSTI


OBJAVLJENO: četrtek, 25. junij 2020
AVTOR: Lilijana Prepeluh

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

 

Dan državnosti se ne sme zamenjati z dnevom samostojnosti in enotnosti, ki se praznuje 26. decembra v spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita, na katerem je 88,5% Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država.

 

Vsako leto na predvečer praznika poteka praznovanje na Kongresnem trgu.

 

Če se na kratko povzame, ta dan praznuje naša domovina. Gre za zelo pomemben dan, ki bi se ga moral zavedati vsak državljan Republike Slovenije. Ponosno bi morali ta dan praznovati in se skupaj s svojo domovino veseliti. Živimo v svobodi in lepo nam je. Ko pa mnogokrat imamo ta dan za dan, ko se začnejo šolske počitnice in dopusti.

 

Počastimo svojo domovino, izobesimo zastave in obiščimo kak spomenik, ki spominja na rojstvo naše domovine.

 

 

 

 

Vir: po svetovnem spletu

Foto: Minka Jerebič

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top