DOBER UČITELJ


OBJAVLJENO: nedelja, 27. februar 2022
AVTOR: Minka Jerebič

»Povprečen učitelj pove snov;

dober učitelj snov pojasni;

odličen učitelj snov prikaže in

velik učitelj navdihuje učence nad snovjo …«

 

Že kakšno leto nazaj sem prebrala na svetovnem spletu to misel. Zdela se mi je nadvse zanimiva in nanjo sem pozabila. Res je, da sem se ob tej misli bežno spomnila na svoje učitelje. Še danes vem za prvo učiteljico, ki me je imela v vrtcu, pa v osnovni šoli, na razredničarko v srednji šoli … Potem pa bi lahko dejala, da se spominjam samo še učitelje, ki so bili drugačni od ostalih. Nekateri v pozitivnem pomenu, nekateri v negativnem … Nekateri so svoje poklice ambicije zamenjali za politično kariero, ki pa se je kmalu zaključila, saj se je izkazalo, da so počeli številne nepravilnosti glede zakonov in bili zato tudi kazensko preganjeni.

 

Danes pa poslušam o napovedani stavki učiteljev. Zanjo se je odločilo več kot 90 odstotkov vseh učiteljev v Sloveniji. Je to prav, ali ne? Živimo v demokraciji in ena izmed svobodnih volj posameznikov je tudi stavka. Pa se vprašajmo ali je ta upravičena ali ne; so slovenski učitelji res v tako slabem gmotnem položaju, da morajo iskati pravico s stavko. Včeraj so si vsi želeli v šole, sedaj so v šolah, pa si želijo stavke. Ne pozabimo, denar za plače učiteljev zagotavljamo davkoplačevalci.

 

Pustna nedelja je. Za nekatere učence se končujejo počitnice. Jutri je nov dan, treba bo v šolo, učitelji pa na svoje delovno mesto. Začela sem se igrati z matematiko. Rada bi razdelila teh 90 % učiteljev med tiste štiri kategorije, ki so zgoraj zapisane. Verjamem, da bi bile odstotne točke zelo zanimivo razdeljene. Bile bi nekako takole:

Povprečen učitelj pove snov – 75 %

dober učitelj snov pojasni – 10 %

odličen učitelj snov prikaže – 5 %

velik učitelj navdihuje učence nad snovjo … - 10 %

 

Kako lahko jutri pričakujemo družbo visoko moralno izobraženih otrok, ki imajo povprečne učitelje?

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top