GOLAŽ


OBJAVLJENO: petek, 2. december 2022
AVTOR: Minka Jerebič

Rdeči križ Slovenije Območno združenje Ljubljana in Mestna občina Ljubljana sta letos razpisala razpis za najlepšo pesem ali prozno delo na temo LEPO DEJANJE STAREJŠIM LEPO MESTO NAJDE. V Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka smo našli čas in sodelovali na tem natečaju. Minka Jerebič je zapisala krajše prozno delo, v katerem je opisala, kako društvo sodeluje s starejšimi in kako so ti ponosni, da so lahko del zgodbe, ki jo pišejo rusalke.

 

Golaž

 

V društvu, ki ga vodimo, smo pripravili ustvarjalno delavnico. Starostne omejitve ni bilo, saj je bilo zaželeno, da pridejo vse starostne skupine. Teden dni pred delavnico so bili obešeni plakati po krajih v celotni četrtni skupnosti. Vabila so bila posredovana na vseh elektronskih naslovih.

 

Vabilo je prejela tudi starejša krajanka Marija, ki je pred kratkim ovdovela. Sama poseda v veliki hiši, družbo ji dela le kuža, ki večkrat na dan pelje na sprehod. A, ob vročini, kot je bilo letošnje poletje, so bili sprehodi le v jutranjih in poznovečernih urah. Z veseljem se udeležuje dogodkov, ki jih pripravlja naše društvo.

 

Po prejemu vabila se je gospa zanj zahvalila in sporočila, da se delavnice žal ne bo mogla udeležiti, saj odhaja na morje. Gre za gospo, ki se rada udeležuje kulturnih dogodkov in ustvarjalnih delavnic. V družbi rada poklepeta in pove manj zanimivosti iz svojega življenja. Zato je bil takšen tudi moj odgovor. Predvsem sem jih želela sporočiti, da jo bomo pogrešali.

 

Dan pred dogodkom pa že v jutranjih urah prejmem SMS sporočilo: »Preden grem na morje, bom za vas na delavnici skuhala golaž. Lp Marija.« Ostanem brez besed. Sporočilo preberem še enkrat. Okoli poldneva pokličem gospo Marijo. Povem ji, da ima zlato srce, da so njena dejanja nekaj posebnega. Nič ni dejala, le smejala se je. Naslednji dan je prinesla veliko posodo in v njej okoli pet litrov golaža. Kupili smo kruh in ob koncu delavnice sedli za mizo ter skupaj s člani društva in sodelujočimi na tej delavnici pojedli golaž. Ko smo to jedli, je bila gospa Marija že na poti proti morju, a počutili smo se, kot da bi bila med nami. Naslednji dan sem jo poklicala in prenesla vsa sporočila oziroma vse zahvale. Pri takšnih dejanjih nista pomembna starost ne znanje, pomembna je le ljubezen do sočloveka …

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top