Inventura


OBJAVLJENO: četrtek, 2. januar 2020
AVTOR: Lilijana Prepeluh

Neka pesem govori, da moramo leto, ki prihaja oviti v zlato podobo, da bi nam bilo milo in bleščeče; obdati ga moramo s svetlobo luči, da bi nam žarelo celo leto od sreče; pot po kateri bomo stopali, naj bo posuta z zvezdami upanja, saj bomo le tako lahko dejali, da je bilo leto, ki se poslavlja, uspešno leto ...

 

Tako bi lahko dejali za leto 2019. Bilo je lepo in uspešno leto. V Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka so spomini na leto 2019 čudoviti:

  • izdali smo kar tri pesniške zbirke: Šepet spominov, Metke Osojnik; Vrelec poezije, šestih avtorjev: Antonije Jereb, Marije Starič, Metke Osojnik, Majde Mihovec, Nežke Andrejaš in Nejca Plečka ter Dotik, avtorice Antonije Jereb
  • člani društva so sodelovali na številnih natečajih in bili zelo uspešni
  • organizirali smo 26 kulturnih prireditev
  • razstave so bile odmevne in zelo obiskovane
  • povezovali smo se z društvi po Sloveniji in navezali pristne prijateljske vezi, ki se zmeraj bolj poglabljajo
  • o Društvu Rusalka se je pisalo v medijih
  • društvo je zaupanja vredno društvo, kar dokazujemo s samimi pohvalami in seveda z aktivnostmi, ki jih izvajamo v društvu ter
  • med člani društva so se stkale prijateljske vezi.

 

Konec leta 2018 smo člani društva pripravili štiriletni program. Smo ga izvedli? Ne, presegli smo ga. Vsega tega ne bi bilo, če ne bi v društvu zavladala sinergija povezanosti in zaupanja med člani društva. Drug drugemu smo v oporo in se spodbujamo.

 

Za leto 2019, ki se poslavlja. lahko rečemo, da je bilo več kot uspešno leto. Takšno leto smo pričakovali, zato se danes temu ne čudimo. Leto smo zavili v zlato podobo, zato nam je bilo milo in bleščeče; osvetlili smo ga s tisočerimi lučmi, da je žarelo celo leto od sreče in zadovoljstva članov; po poti, ki smo si jo začrtali je bila pot posuta z zvezdami upanja in smelosti; uresničevali smo cilje in bili navdušeni.

 

Smo pred pragom novega leta. Leto 2020 zavijamo v škrlatno podobo, našo pot bomo razsvetljevali s še več bleščečimi lučmi in naša pot bo posuta z nešteto zvezdami upanja. Pričakujemo uspešno in ustvarjalno leto, leto od katerega se bomo poslovili z nasmehom na obrazih in ponosno dejali: "Bilo je uspešno." Vse to in še mnogo več vam želimo člani društva, naj bo leto 2020 tudi za vas posebno leto, obiskujte naše prireditve, za njimi stojimo člani društva, smejmo se skupaj, kajti v družbi nam je lepo. Hodimo pot smelo in uspešno, za seboj pustimo sledi ...

 

Tako smo v društvu zapisali ob koncu leta 2020, kaj pa se nam obeta v  letošnjem letu?

 

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka je konec leta 2018 na občnem zboru sprejelo Program društva za obdobje od leta 2019 do 2020. Prvo leto je bilo več kot uspešno, organizacijo dogodkov in razstav smo presegli na vseh področjih.

 

Program je vsak mesec bogat in zelo pester. Organizirane bodo številne razstave, ki bodo po pestrosti razstavnih eksponatov presegle razstave v letu 2019. Že zelo kmalu se nam obeta razstava ročno izdelanega nakita Veronike Rainer, pa razstave rezbanih eksponatov, pa da ne govorimo o razstavi stare tehnike, razstavi starih vinil plošč itd.

 

Organizirale se bodo številne kulturne prireditve. Na odru Centra Zalog se nam bo predstavila svetovno znana violinistka Inga Ulokina, gostili bomo znane kulturne delavce – glasbenike, izdajali bomo publikacije in pesniške zbirke ter potopisne knjige … Z letošnjim letom pa uvajamo ustvarjalne delavnice za mlade in mlade po srcu; za najmlajše bomo organizirali večere pravljic … in konec leta nas bo sigurno obiskal Dedek Mraz.

 

V februarju pa se nam obetata prav posebna dogodka. Društvo Rusalka prijateljuje z grofom in grofico Štatenbersko. Vemo, da je grofica slepa, a slepota ji ni ovira, da ne bi živela polno življenje. Njeno življenjsko zgodbo je na list papirja prenesel pisatelj Ivan Sivec. Knjiga naše članice, grofice Štatenberske, Tanje Šubelj, bo luč sveta ogledala na slovenski kulturni praznik s kar dvema bogatima  kulturnima prireditvama.

 

Društvo Rusalka pomaga tudi JSKD pri projektu Abonmaja ljubiteljske kulture v Centru Zalog. Letos se nam obetajo štirje dogodki: gledališko igro Dekameron Šentjakobskega gledališča, pevskim nastopom Vokalne skupine Aurora in Folklorno skupino Tine Rožanc. A, v mesecu maju, mesecu ljubiteljske kulture, pa se nam obeta še presenečenje. Pa tudi to še ni vse: saj poznate rečne nimfe, ki vedno kaj zagodejo, torej …

 

Ker Ljubljana kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025, se je za ustvarjanje dogodkov na tem projektu prijavilo tudi Društvo Rusalka. Še en nov kamenček v mozaiku našega pestrega programa.

 

Člane društva pa bomo še naprej spodbujali, da se bodo prijavljali na tekmovanja in sodelovali na natečajih. Prav tako bomo organizirali po celotni Sloveniji njihove predstavitve avtorskih del.

 

Ob koncu rečemo lahko le to, da se nam z Društvom Rusalka obeta bogato kulturno leto. Vabimo vas, da se udeležujete naših dogodkov, saj tako vemo, da delamo prav in da razveseljujemo najširše množice v bližnji in daljni okolici.

 

Morda mislite, da je to vse? Kje pa. Letos se piše leto 2020 in mineva 5 let od ustanovitve Kulturno – zgodovinskega društva Rusalka. Kot vidite vam še nismo izdali vsega, obeta se še presenečenje, toda nikoli se ne ve kdaj? Spremljajte nas in bodite del naše zgodbe …

 

   

  

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top