Jesti z veliko žlico


OBJAVLJENO: sobota, 12. marec 2022
AVTOR: Lilijana Prepeluh

Besedna zveza »jesti z veliko žlico« ima številne pomene. Ko sem bila majhna in sem jedla z majhno žlico, sem komaj čakala, da zrastem in jem z veliko žlico.

 

Danes vem, da temu ni tako. Nekateri temu rečejo, da nekdo je z veliko žlico, da ima vsega na pretek, da mu nič ne manjka in si posledično vse lahko privošči.

 

Na Štajerskem pa pravijo, da nekdo je z veliko žlico, ko ima rojstni dan. Takrat naj bi se zbrala družina ali pa prijatelji in imeli bi pojedino, kjer bi se jedlo in pilo tako, kot se to ne počne vsak dan.

 

  

 

Od svetovnih popotnikov pa sem slišala prav drugačno razlago. Ti rečejo tej besedni zvezi kraju, kjer se lahko dobro je in pije za malo denarja.

 

Kuharji temu rečejo, ko se lahko je in pije na najvišjem nivoju, a za takšne specialitete ni treba veliko plačati, saj to predstavlja nekaj osnovnega, kar lahko gostu ponudijo.

 

Ob izrečenih voščilih nekateri rečejo, naj zajema življenje z veliko žlico. To pomeni, naj živi življenje, si kaj privošči, gre na izlet … skratka, da stori posameznik nekaj zase, za svojo dušo. Seveda, nekateri ne razmišljajo tako, kot drugi in pomislijo ob tej trditvi, da se živi življenje bolj razkošno in ne preveč revno.

 

Kakor koli že, danes več ne pomislim na majhno in veliko žlico, leseno ali kovinsko, na to, kdo kaj ima ali česa nima … Življenje je prekratko, da bi se ukvarjali z velikostjo žlice, pomembno je, da se ga živi …

 

  

 

Foto: M. Jerebič

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top