KO SE SANJE URESNIČIJO


OBJAVLJENO: sreda, 19. februar 2020
AVTOR: Minka Jerebič

V 70. letih prejšnjega stoletja je veliko radost prinesla na ta svet majhna deklica Tanja. Veselje staršev je kmalu zbledelo, ko sta zvedela, da njuna deklica boleha za gensko boleznijo Ritinitis pigmentosa.

  

Tanja je le delno občudovala čudovite barve narave, mnogokrat je bila zaradi slepote zasmehovana. Bila je upornica. Ni želela hoditi s palico za slepe. Kmalu je spoznala fanta, s katerim si je ustvarila družino. Na svet sta prijokala hči in sin, a to je bilo za Tanjo usodno. Vid je popolnoma izgubila, a volje do življenja nikoli ne. Z dotiki je občudovala pohištvo, številne predmete in sanjala zgodbo o princeski …

 

Pred desetletji se je Tanji zgodba uresničila. Spoznala je Florjana in skupaj sta začela pisati zgodbo o uspehu, o ohranjanju naše kulturne dediščine. Opremila sta staro obcestno propadajočo hišo, katero je zob časa že popolnoma najedel. Spoznala sta, da to ni kar ena hiša, pač pa je to dvorec iz 18. stoletja. Z veliko vnemo sta vložila ogromno ur ročnega dela, energije, predvsem pa ljubezni. Razpadajočo hišo sta spremenila v sanjski dvorec. Toda tu se njuna zgodba še ne konča.

   

 

Želja Tanje in Florjana je bila, da obnovita pravi veliki srednjeveški grad ali pa dvorec. Želja se jima je uresničila, ko sta spoznala direktorja podjetja Impol iz Slovenske Bistrice. Oni imajo v lasti dvorec Štatenberg med Haloškimi griči. Videla sta razpadajočo stavbo, toda nista se vdala. Vztrajala sta in počasi spreminjala njegovo podobo. Medtem pa spoznavala številne prijatelje, ki so jima sledili in pomagali. Danes imata prijatelje po celi Sloveniji, pa še čez mejo bi lahko pogledali. Dvorec Štatenberg je dobil novo podobo, lepo je opremljen, od dvornih sten odmeva glasba, ljudje se navdušujejo nad njim … Toda koliko truda sta vložila Tanja in Florjan vanj, vesta le ona; kolikokrat sta se borila z birokratskimi mlini, kolikokrat sta si dejala, da bosta odnehala, pa nista … Nekaj ju je vodilo in vztrajala sta.

 

Nekega dne ju je spoznal slovenski pisatelj Ivan Sivec. Ogledal si je dvorec Štatenberg in spoznal vlogo Tanje in Florjana v tem dvorcu. Ni čakal jutrišnjega dne, začel je pisati zgodbo o Slepi grofici. Ob slovenskem kulturnem prazniku je knjiga z življenjsko zgodbo Tanje in Florjana ugledala luč sveta.

 

Tanja in Florjan sta tudi člana Kulturno-zgodovinskega društva Rusalka. V društvu delujemo spodbujevalno in vemo, da se vse lahko uresniči. Rusalke in rusalčki verjamemo v moč narave, verjamemo v mogočnega Savusa. Ovir ni, te so v življenju zato, da nas bogatijo … To je naše vodilo in zato ni bilo nobene dileme, kako pričarati rojstvo nove knjige Slepa grofica. Tanji in Florjanu je bila nova dvorana v Centru Zalog nadvse všeč, zato se je tudi odločila, da bo prireditev v njej. Nastopil pa je problem, kam z vsemi gosti, ti so iz vseh krajev Slovenije. In tako se je rodila ideja, da bo prireditev dvakrat: 8. februarja in 15. februarja. Dvorana je bila tako prvič kot drugič nabito polna in v društvu razmišljamo, da prireditev ponovimo.

 

Na kulturni prireditvi so sodelovali številni nastopajoči. Koliko je bilo takšnih, ki smo jih, žal, morali zavrniti, saj bi prireditev lahko trajala do jutranjih ur. Toda prijateljstvo ostane, stkane vezi prav tako in nikoli se ne ve, kaj bomo v društvu še pripravili.

 

Pa se ustavimo pri nastopajočih. Oder Centra Zalog je bil razdeljen na dva dela: na grajsko dnevno sobo in prireditveno dvorano, kjer so se vrstili nastopajoči. Dvorana je v lasti Mestne občine Ljubljana in najprej nas je pozdravil Dejan Crnek, podžupan. Pozdravni nagovor je imela nekdanja Varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer, ki je dolgoletna prijateljica Tanje in Florjana. Slavnostni govornik pa je bil dr. Milan Brglez, evropski poslanec. Prireditev je povezovala dr. Blažka Müller Pograjc, za prevajanje v znakovni jezik pa je poskrbela dr. Simona Gerenčer Pegan.

  

  

 

Za čarobno grajsko vzdušje je poskrbela dvorna gospoda, kateri je za celostno podobo svetovala znana slovenska manekenka Ineza Sotlar. V dvorano so stopali elegantno v ritmu Vivaldijeve skladbe. A, še preden se je prireditev začela, je v dvorano stopila bo makadamski cesti drobcena deklica Tanja, stopila je do travnika, pela si je pesmico o mamici in se zbodla v trnje. Zbežala je …

 

  

  

Začel se je kulturni program. Kot se spodobi za praznik je himno zapela znana glasbena diva, mag. Alenka Gotar. Sledili so ji številni glasbeniki, plesalci violinistka, pianistka, sopranistka  in dueti. Kulturno dogajanje so popestrili tudi Tanjini prijatelji, ki ne vidijo. Navdušili pa so publiko v dvorani s čudovitim petjem. Za opremo »dvorca Center Zalog« s slikami sta poskrbeli Maja Hribar in Slavica Štrukelj Kokoravec. Oprema dnevne sobe je bila pripeljana iz dvorca Štatenberg. Grajski pisar, Stane Osolnik, je prišel izpod Kamniških planin. Med nastopajočimi pa so bili: svetovno znana violinistka Inga Ulokina, pianistka in prejemnica študentske Prešernove nagrade, Kristina Golob ter sopranistka Jadranka Juras. V duetu SIMI sta prepevala Simona in Miha Jakopin ter v drugem mag. Alenka Gotar in Anže Šuštar. Iz Koroške je prišla mlada, energična pevka Dunja, ki jo poznamo po uspešnem nastopu v oddaji Slovenija ima talent. S čudovitim glasom nas je očarala Mirjana Šernek, ki je pevka in pesnica, pa čeprav je zanjo tema vsak dan, si pričara življenje polno sonca.

  

  

  

  

  

Gostje v dvorani so bili od vse povsod, gospodarstveniki, cerkveni dostojanstveniki, politiki, prijatelji, zdravniki, domači … Prireditev je trajala dobri dve uri, a minilo je kot bi mignil. Z dogajanjem v dvorni sobi smo marsikaj zvedeli od Tanje, Florjana, Ivana Sivca in dvornih dam. Sledila so številna presenečenja … Ah, kaj bi govorili. Dvorec Štatenberg si je treba preprosto ogledati.

  

Komaj je minil teden dni, se je prireditev ponovila. Scena je bila enaka kot teden dni prej, a kulturna prireditev popolnoma drugačna. Navzoče je nagovoril predsednik Sveta Četrtne skupnosti Polje Mestne občine Ljubljana, Anton Podobnik, slavnostna govornica je bila Vlasta Nussdorger, moderator prireditve je bil postaven mladenič Igor Pigac, v znakovni jezik pa je prevajala dr. Simona Gerenčar Pegan.

  

  

Kulturno prireditev so z nastopom obogatili mag. Alenka Gotar in Anže Šuštar; Petra Kos in Cirila Zdovec, duet Dunja in Samo, pevka Mirjana Šernek, Ljudski pevci Skrinjca, ob zvokih odlomka iz Bizetove opere Carmen, pa zaplesala Slavica Štrukelj Kokoravec in Vojko Kokoravec.

  

  

  

  

Za nami je bil spet en lep dogodek. Po prireditvi smo se družili. Iz Pirana je prišel sam Tartini in nam igral na violino. Številna grajska gospoda: od Celjskih grofov, pa Laške princese in princa, do grofa Lindeka ter obiskovalci smo se imeli prečudovito. Vse pa si lahko ogledate tudi na video posnetju:

 https://www.youtube.com/watch?v=vyTJ6oDLYJs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3nooCHKdEIvmD5dBwc_Xfw9GLFuSZE6jQtwECZSit-o_Zb0QLw5XGSNU4

 

Pa naj še kdo reče, da se v Društvu Rusalka nimamo lepo, znamo živeti življenje.

  

  

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top