Ko si bolan ...


OBJAVLJENO: sreda, 7. december 2022
AVTOR: Minka Jerebič

Živo bitje je ustvarjeno, da se giblje, dela, veseli, ukvarja s športom, smeje, druži s sebi enakimi prijatelji, razmišlja in se uči. Ko nastopi bolezen preide v fazo, kjer njegove funkcije odstopajo od normalne zgradbe enega ali več organov in/ali funkcije katerega dela telesa in organa. Če gre za simptome, ki jih poznamo, lahko začnemo z zdravljenjem bolezni. Problem pa nastopi, ko ne poznamo vzroka bolezni. Tedaj so potrebne naslednje preiskave, preden se postavi diagnoza in se nato začne z zdravljenjem.

 

Bolezni lahko razvrstimo različno: na duševne in telesne, kronične in akutne, na nalezljive in nenalezljive. Povzročitelj bolezni je lahko zunanji dejavnik ali pa je posledica telesne disfunkcije (nepravilnega delovanja imunskega sistema).

 

V današnjem razvitem svetu poznamo zelo razvito medicino, s katero opredeljujemo znanost o zgradbi in delovanju človeškega telesa, bolezni, njihovem zdravju in lajšanju simptomov. Poleg klasične medicine pa poznamo tudi alternativno medicino. V splošnem velja, da vsako zdravljenje, ki ni uveljavljeno iz uradne medicinske prakse, štejemo pod alternativne metode medicine. Takšno zdravljenje ni podprto s strani znanosti in uradne medicine, saj ne zmore dokazati psiholoških učinkov terapije na ljudi. Poleg poimenovanja alternativne medicine najdemo tudi druge izraze, kot so ljudska, komplementarna ali tradicionalna medicina. Nekatere vrste alternativne medicine obstajajo že več tisoč let.

 

Ko človek zboli, je njegova odločitev, kako se bo odločil, da bo določena bolezen zdravila. V Sloveniji je vedno največ ljudi, ki zaupajo klasični medicini, in še vedno radi posegamo tudi po alternativnih oblikah zdravljenja.

 

Vsaka bolezen oziroma vsakršno stanje človeka, ki od stopnje od normalnega, posameznika pripelje v fazo, ko njegovo telo oslabi. Človek postane brezvoljen, potrebuje počitek, spanje … Mnogokrat ni dovolj, da nam zdravnik predpiše zdravila, veliko moramo narediti za svoje zdravje tudi sami. S tem je mišljena pravilna, predvsem energijsko zdrava, prehrana.

 

Bolan človek potrebuje mir in počitek. Lepo in človeško je, da se takega človeka spominjajo prijatelji, da z njim poklepetajo ali celo obiščejo, a razumsko je bolj pametno, da bolnega človeka ne obremenjujemo s telefonskimi klici ali nepotrebnimi obiski. Res je, da pregovor pravi, da v nesrečni spoznaš prijatelja, av bolezni naj bo človek bolnemu človeku »najboljši« prijatelj, ko bo razumel, da bolnik potrebuje počitek in mir. Takrat se bolnika spomnimo s kratkim SMS sporočilom, pošljimo mu šopek cvetja ali kilogram sadja … Vsekakor pa bodimo prijatelju človeku, ko je zdrav; vzemimo si čas zanj, poklepetajmo, uživajmo v skupnih aktivnostih in ne iščimo izgovorov, da nimamo časa. Vsak posameznik odloča o času in prioritetah … Vprašajmo se, ali imamo res prave prijatelje, kateri za nas nimajo časa, ko smo zdravi …

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top