Lepote domovine


OBJAVLJENO: nedelja, 11. april 2021
AVTOR: D. T.

Predsednica našega društva je nedavno na socialnem omrežju zapisala začetek pesmi Otona Župančiča Duma: Hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti …

 

  

 

To mi je dalo razmišljati o naši domovini. Ni velika, je pa izredno lepa. Ponuja nam reke in morje, planine in rodno ravnico, čudovit podzemni sveti in nič drugače ne nad njim … Vprašala sem se, če se tega sploh zavedamo. Prepričana sem, da ne.

 

  

 

Zjutraj vzamem psa in hodiva po Ljubljani; ne po tisti betonski, pač pa po tisti zeleni, ker se vrbe klanjajo reki, kjer drevesa pojejo hvalnico gradu, kjer se trta nastavlja jutranjim žarkom … Koliko je kotičkov v mestu, pa jih z mojim štirinožnem kosmatincem ne poznava. Kako vesel je, ko v rekli zagleda plavati račke in labode … Da, to so njegovi prijatelji. Vsak dan se pozdravijo, kakšno živalsko rečejo in se poslovijo do večera, ko se spet vidijo.

 

  

 

Koliko zanimivega nam ponuja okolica Ljubljane. O, zlasti na vzhodu Ljubljane to rusalke vemo, ko se zbiramo ob tolmunih, kjer je že bog Savus našel domovanje za svoje rečne nimfe, ki jih je okrasi z čudovitimi rekami in številnimi potoki.

 

  

 

Prosti severu se odpira Ljubljansko polje in ga nemo opazujejo zasneženi vršaci, kjer pridne roke obdelujejo zemljo, kjer spaja podeželje z mestom. Nič drugače ni proti jugu. Tu kraljuje Ljubljansko barje, edinstven fenomen, ki mu ni para daleč na okoli, tudi tu iz številnih hribov cerkvice na njih opazujejo to lepoto. A, proti zahodu kraljuje Šmarna gora. Prijetna pohodniška točka Ljubljančanov, ko iščemo svoje zavetje v neokrnjeni naravi s čudovitim pogledom na opisan svet.

 

  

 

Lepota se ne konča pred domačim pragom. Ozrimo se na okoli. Koliko je še takšnih kotičkov, o katerih ne vemo nič, pa nosijo bogato zgodovino. Poletje se bliža, sanjamo o dopustu nekje na tujem … Zakaj? Mar ne bi bilo lepše, če bi postali raziskovalci svoje domovine. Kako lepo bi se počutili, ko bi odkrili to ali ono lepoto naše domovine.

 

  

 

Če je že pesnik pisal o tej čaši neizmerne lepote, zakaj je ne bi odkrili. Naredimo si načrt in pogumno na pot – Slovenija je čudovita dežela …

 

  

 

Fotografije: M. Jerebič

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top