LJUBLJANSKI ZMAJ JE IMEL BRATRANCA V KAŠLJU …


OBJAVLJENO: petek, 26. avgust 2016
AVTOR: Lilijana Prepeluh

 vem, kaj je imel Zmaj pl. Ljubljanski pri nastanku Ljubljane, vem pa, kaj je imel njegov bratranec Zmaj pl. Kašeljski pri nastanku Kašlja.

Kašelj je naselje vzhodno od Ljubljane. Nekoč je bilo to enovito naselje, ki ni imelo imena, potem pa je začel v vas hoditi bratranec Zmaja pl. Ljubljanskega. Kraj mu ni bil nič kaj zanimiv, rad pa se je ustavil na Kašeljskem hribu in se neprestano gledal v bajerju ob vznožju hriba.

Ko je bil Zmaj, takrat še Ljubljanski, na enem od svojih izletov na vzhodu, se je zgodila nesreča. Zagledan v svojo lepoto, ki se je odražala na vodi, mu je spodrsnilo in »štr bunk« in že se je kopal v vodi. Ves besen, moker je počasi odcepljal proti vrhu, a kaj, ko mu je zagodla botra Burja in ga prepihala do kosti.

Revež se je tako prehladil, da se sploh ni mogel vrniti v Ljubljano in tako je noč dočakal na Kašeljskem hribu. Začel je kašljati, pa kihati … Vaščani naselja sploh niso zatisnili oči in spali, saj je zunaj tako pihalo. Zjutraj, vsi neprespani, so se zbrali v cerkvici sv. Andreja in kar med mašo sklenili, da je treba zmaju pomagati. Nekaj vaščanov se je s predlogom strinjali, nekaj je bilo zadržanih. Potem pa zaslišijo močan kašelj in lej ga zlomka, del vasi je odpihnilo na vzhod, del pa na zahod. Še tisti vaščani, ki so bili proti pomoči zmaju, so pristali, da mu pomagajo.

Najpogumnejšemu vaškem mladeniču so zaupali nalogo. Na vrh hriba je moral odnesti sod zdravega zelja. Ko je počasi prispel do zmaja, se mu je približal in zdrdral, kar mu je imel namen povedati, pustil sod in zbežal, kar so mu nesle noge …

Zmaj je gledal fanta, ni ga dosti razumel, razumel pa je, da mu je mladenič prinesel zdravila. Pa je radovedno pogledal v sod … in kaj je zagledal? Zelje. »Hm«, si reče, popraska po nosu in s kremplji zagrabi kislo zelje. Kar spreletelo ga je, ko si ga je nesel v usta. Potem pa se zmaju v očeh pojavijo iskrice. Zelje je bilo dobro. Tako je ponavljal in ponavljal, dokler ni spraznil soda. Takrat je bilo sonce že na nebu in zmaj se je zleknil in zaspal. Ko se je zbudil je bil zdrav.

Tako pripoveduje pripovedka o nastanku vasi Kašelj; seveda to ni enovita vas, pač pa dve vasi, ena se imenuje Zg. Kašelj in druga Sp. Kašelj. Vmes pa je cerkvica. Zmaj se je vrnil v Ljubljano k svojemu bratrancu, a ta obisk je bil kratkotrajen, od njega se je poslovil in se preselil na vzhod in tako dobil ime Zmaj pl. Kašeljski.

Vse od takrat krajani tega dela mesta gojijo zelje in druge poljščine ter zalagajo meščane Ljubljane s svežimi pridelki ter tako skrbijo za  zdravje Ljubljančanov. Skozi zgodovino se je marsikaj spremenilo, a pridelava zelja in ostale zelenjave je ostala nespremenjena. Da pa je na vzhodu Ljubljane prav tako lepo, kot v samem centru mesta, pa dokazuje neokrnjena narava, v katero se je zaljubil Zmaj pl. Kašeljski in za vedno ostal.Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top