Mamica je kakor zarja ...


OBJAVLJENO: četrtek, 23. marec 2023
AVTOR: Lilijana Prepeluh

25. marec - Materinski dan

 

Materinski dan je praznik, ki je posvečen materam. Praznuje se ga 25. marca. V Evropi so ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Najprej je bil določen 15. maj, potem pa so ga prestavili na 25. marec. Materinski dan v Sloveniji je povezan s Cerkvijo, saj se 25. marec praznuje kot Marijino oznanjenje. 

Praznik je res povezan z ženskami, ki so matere, toda prav je, da ta dan praznujejo vse ženske, ne glede na to. ali so matere ali ne, saj vemo, da je veliko žensk, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne morejo biti matere.

V Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka smo, tako kot vsako leto, pripravili kulturno prireditev. Za glasbo sta poskrbela vrhunska glasbenika Anže Šuštar in mag. Alenka Gotar. S prečudovitim vokalom sta razveselila vse navzoče v dvorani Centra Zalog. Prepevala sta svoja avtorska besedila in požela ogromno aplavzov, saj je resnično očarala vse prisotne.

  

Na odru pa so bile tudi rusalke: Antonija, Elena, Hafija, Marija in Metka.

Elena Skok je začela prireditev z razmišljanjem o materah, prebrala avtorsko pesem Mehkoba, nato pa sta sledila še dve krajši pripovedi o tem, ko ženska postane mati Skleda regrata in kako je, ko je že mati, ko ji otroci prinašajo darilo, ki je resnično iz srca, saj tega naredijo mali prstki, ki se znajdejo prav po svoje. Naslov je bil Zlato. Pa tu se še ne ustavimo - za trenutek se je "prelevila" tudi v povezovalko programa.

  

 

Antonija Jereb je bila povezovalka večera in predstavila se je tudi kot avtorica dveh avtorskih pesmi: Mala princeska in So rože zame? Zaključila pa je s čudovitim recitalom Za materinski dan. Antoniji nastopanje ni tuje, rada je na odru in z veliko lahkoto ter mehkobo prebira svoje rime. 

  

Z velikimi bolečinami, a še večjo ljubeznijo pa nas je s svojo prisotnostjo počastila Metka. Res ni stala na odru, ker je do njega kar nekaj stopnic, a ji je bil nastop omogočen pod odrom. Prebrala je dve svoji pesi Neodposlano srce in Molitev. Metki čestitamo za nastop in ji želimo čimprejšnje okrevanje.

  

Na odru je bila tudi rusalka Hafija. Tako kot ostale rusalke je prebrala dve avtorski pesmi: Mama in Materinski dan. V slednji je zapis spomina na otroštvo, kako sta ona in brat želela mamici kupiti darilo, a zanj denarja nista imela. Odšla sta na bencinsko črpalko ter čistila avtomobile cel dan. Tako sta dobila nekaj denarja in mamici kupila darilo. A, kaj se je dogajalo doma - iskala ju je cela vas, iskala ju je policija ... Ko pa sta prišla domov, sta izročila mami darilo in vse gorje celega dne je bilo pozabljeno ...

  

Na odru Centra Zalog nas je s svojo poezijo razveselila tudi Marija Starič. Prebrala je dve pesmi Ostani in To so mame. Matere so tiste, ki se žrtvujejo za svoje otroke, bdijo ob njih, ko so ti bolni, z njimi hodijo v vrtec in šolo, pomagajo jim pri nalogah, zato ni lahko, ko zapustijo ta svet ...

  

Po scenariju naj bi tako potekala prireditev. A, to je bilo le nekaj besed na koncu lista, ki ga je napisala Minka. Prišla je na oder, se zahvalila vsem nastopajočim, jim podarila priznanja in cvetje ter pesniške zbirke naših članov, potem pa smo jo me rusalke presenetile. Vedela je, da našega rusalčka ne bo, ker je zaposlen z delom v tujini. Toda tako je mislila le ona. Izza odra je prišel rusalček Nejc in ji prinesel v velik šopek rož. S tem smo se ji želeli zahvaliti. 

Antonija je ob njeni kasnejši zahvali takole zapisala:

Draga Minka, zlata si ti. Razdajaš se čez vse in za vse. Stojiš nam ob strani, nas vzpodbujaš, podpiraš, voziš naokrog, skrbiš, da naši možgančki ne zakrknejo. Cenimo te in te spoštujemo. Radi te imamo, premalokrat pa se ti zahvalimo. Želele smo te presenetiti in uspelo nam je. Meni je sicer zmanjkalo besed, čustvom se pač ne da pobegniti... Nejc je dodal kamenček v mozaik, bil je zelo vesel, a žal ni imel časa, da bi še malo ostal z nami. Me smo bile vesele, da se mu je uspelo vsaj za kratek čas pridružiti. Hvala tudi tebi Nejc.
Ps: kako pa smo se trudile skriti presenečenje do konca predstave, je pa nova zgodba, saj si bila tako aktivna, da se te ni dalo ustaviti. 😀😀😀 Zlata si ❤️

Elena pa takole:

Draga Minka,

moj sosed, ki je star in zelo moder pravi, da so dobrota, ljubezen in prijateljstvo en sam večni krog - to, kar dajemo, prejemamo nazaj.

in Metka takole:

Draga Minka, v veliko veselje mi je bila včerajšnja prireditev, v še večje zadovoljstvo pa zaključek z Nejcem in celotno presenečenje!  Hvala Minka, da sem lahko bila del tega večera, pa četudi še vedno "invalidna".

 

... ob vsem tem ni treba nič več dodati.

  

Ampak to še ni vse: okrasiti je bilo treba tudi dvorano. Seveda smo zato poskrbele članice društva. S preprostim aranžmajem cvetja iz papirja.

  

  

 

Kot se spodobi ob prazniku, smo vsem obiskovalcem podarili čudovite nageljčke iz papirja, ki jih je izdelala gospa Nina Lesjak iz Črnega vrha pri Taboru v Spodnji Savinjski dolini. A, da se je to lahko realiziralo je pomagala vsestranska in nadvse prijazna predsednica TD Tabor, Hani Zamuda.

  

 

Naj ob prazniku zaželim vsem materam vse najboljše, rusalka in rusalčku ter Alenki in Anžetu pa najlepša hvala, da je prireditev tako lepo uspela.

 

 

Zapisala: L. Prepeluh

fotografije : M. Jerebič

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top