Materinski dan


OBJAVLJENO: sreda, 25. marec 2020
AVTOR: T. B.

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni.

 

Materinski dan so v Evropi začeli praznovati ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marec.

 

  1. marca naj bi devica Marija spočela Jezusa in ga 25. decembra rodila. Ob tej priliki se materam podari skromna pozornost, kot simbol, da so one tiste, ki na ta svet prinesejo novo življenje.

 

Praznovanje je razširjeno zlasti med katoliki. Najmlajši materam naredijo voščilnico in jim prinesejo šopek zvončkov; partnerji ali možje pa svojim ženam podarijo šopek rož ali čokoladne bombone.

 

Vsekakor pa to ni dan, ki bi se ga na veliko praznovalo. Pomembno je, da ta dan poklonimo našim materam ter, da jih »pocrkljamo«, s tem, ko skuhamo kosilo, pospravimo stanovanje … in jim tako pokažemo hvaležnost.

 

V Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka vsako leto pripravimo materam kulturno prireditev. Letos bi morala nastopiti Korošica Dunja z gosti ter recitatorke našega društva. Solistka Dunja je pripravila pester program zimzelenih melodij za naše matere, a smo morali kulturno prireditev prestaviti. Dunja, gostje večera in recitatorji nas bodo razveselili v najlepšem mesecu v letu: maju.

 

Sedaj pa izrekamo vsem materam, babicam in ženam iskrene čestitke ob materinskem prazniku

 

člani Društva Rusalka

 

 

 

Vir:

Povzeto po svetovnem spletu

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top