Mednarodni dan prostovoljstva


OBJAVLJENO: četrtek, 5. december 2019
AVTOR: Lilijana Prepeluh

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

 

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

 

Tako v različnih državah sveta na ta dan potekajo parade, projekti brezplačne zdravstvene pomoči, predstavljajo in izvajajo se različni prostovoljski projekti, opozarja se ne onesnaženost okolja, ...

 

Peti december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 5. december je tako neskončno dolg dan.

 

Različne prostovoljske organizacije tudi v Sloveniji obeležujejo 5. december. Organizirajo okrogle mize, posvete, seminarje … in tako razširjajo in razvijajo idejo prostovoljstva, idejo solidarnosti in nagovarjajo posameznike, da se začnejo opravljati prostovoljsko delo.

 

Kulturno – zgodovinsko društvo Rusalka in Kulturno – turistično društvo Podgrad pri Ljubljani pa smo na pobudo naše krajanke, Danijele Mijatovič, organizirali dobrodelno kulturno prireditev pomoč pogoreli družini iz Gradovelj. Dvorana Centa Zalog je bila do zadnjega sedeža polna. Nastopali so Mešani pevski zbor Pentakord iz Zaloga, Moška vokalna skupina Sotočje, KUD SEVDAH je zastopala čudovita vokalistka Sandra Ponjević s spremljavo harmonikaša Rasima Mujič Giga, Ljudski pevci Skrinjca iz Lukovice, mladi glasbeniki Ansambla Gadi, solistka Nika Kompare, mlada in poskočna pevka Riya, mične in zapeljive plesalke Orientalske skupine Hayal, kantavtor Janez Ogris in recitatorke Društva Rusalka: Antonija Jerebi, Majda Mihovec, Marija Starič, Metka Jančec Osojnik in Nežka Andrejaš. Ob koncu prireditve pa se je na odru vsem zbranim nastopajočim pridružil predsednik KUD Svoboda Zalog, Aleksander Skuk, ki je recitiral dve Prešernovi pesmi in tako smo se spomnili tudi rojstva našega največjega pesnika. Program je povezovala Maruša Bizjan.

 

Poslovili smo se z Avsenikovo pesmijo Slovenija od kod lepote tvoje. Res se človek lahko vpraša, od kod lepote tvoje, države kot je Slovenija, ki premore toliko ljudi, ki so pripravljeni pomagati. Tako se je končal tudi naš dan prostovoljstva. Zbrani prostovoljni prispevek je bil izročen predstavniku družine. Prepričani smo, da bo tako vsaj delček iskrice zasijal tudi v družini, ki jo je požar prizadel.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Vir: povzeto po svetovnem spletu

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top