Moj dežnik ima tri luknje …


OBJAVLJENO: petek, 16. junij 2023
AVTOR: Minka Jerebič

Vem, da je pravi pregovor, moj klobuk ima tri luknje in drugi, ki pravi, da je moj dežnik lahko balon. Toda, tokrat si bom te pregovore oziroma misli sposodila za dežnik, ki naj bi imel tri luknje. Saj veste, da jih nima, kajti, če bi jih imel, potem ga ne bi več uporabljala in bi končal v smetnjaku.

   

 

Danes bom pisala o poslikavi dežnikov. Veliko je bilo slikarjev, ki so na dežnike risali lepe motive. Potem se je to nekako opustilo, saj so bili dežniki z industrijsko (beri: serijsko) poslikavo bistveno cenejši.

   

Po Sloveniji je vedno več likovnih kolonij, ko slikarji, akademski in ljubiteljski, posežejo po barvah in te nanašajo na dežnike. Tako dobimo tako unikatne dežnike, da jih je težko odpreti, ko dežuje.

   

 

Dežuje? Dež – dežnik – moda … Super ideja za ustvarjalno delavnico. Tudi v Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka smo organizirali takšno delavnico. K sodelovanju smo povabili slikarja Marinko in Iva As. S seboj sta prinesla barve, čopiče, številne motive in tudi poslikane dežnike. V društvu pa smo kupili barvne dežnike. Prišli so slikarstva željni ljudje in začela se je poslikava dežnikov.

   

 

Zgleda vse tako preprosto, pa ni … Čopič pomočiš v barvo in zarišeš prvo črto; morda prvo piko, morda … Oh, idej je polno.

   

 

Ena ura, dve uri … dežniki počasi postanejo poslikani. Vsak drugačen, vsak nekaj posebnega, stopi slikar do vsakega dežnika, ga pogleda, vzame čopič ter izgovori tiste čarobne besede in pomaha s čopičem preko dežnika, ta pa postane božansko lep …

   

 

Le naj pada dež, mi imajo čudovite dežnike, kateri so vredni, da jih opazujejo črni oblaki, ljubeče sonce, ali pa se mokre kapljice ob njih stiskajo …

   

 

Moj dežnik ima češnje; moj cvetlice; moj … Domišljija ne pozna meja …

  

 

Zapisala: M. Jerebič

Foto: M. Jerebič

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top