Najpomembnejši, a v ozadju


OBJAVLJENO: četrtek, 3. december 2020
AVTOR: Minka Jerebič

Tako bi lahko dejali za tiste osebe, ki so sodelovale pri pripravi knjige ZGODBE IZ MOJEGA KRAJA, pa o njih v knjigi lahko le v kolofonu preberemo. To so ilustratorka Maja Hriba, slikar Vojko Kumer, pa Dušica Kunaver, oblikovalec in tiskar Jože Dolinšek ter donatorji.

 

DUŠICA KUNAVER – prvič sem njeno ime opazila, ko sem kupovala pripomočke za učenje angleščine za svoja šolarčka. Mavrične stopinje do znanja angleščine so bile tisto delo, ki sem ga občudovala. Potem pa sem gospo srečala na številnih predavanjih. Koliko ljubezni je prihajalo iz nje, kako nas je slušatelje navduševala za zgodovino, običaje, lepoto jezika … Nekega dne pa sme dobila novo sodelavko. Takoj sva se »ujeli« in šele po mnogih letih sem zvedela, da je to hči Dušice. Tako prisrčna oseba kot mati. Ob ustanovitvi Društva Rusalka smo povabili tudi Dušico. Sedaj je naša stalna gostja, ponosni smo nanjo, da jo poznamo, ona pa je tista, ki me mnogokrat v jutranjih urah pokliče po telefonu in zaželi prijeten dan ter spodbudi nad radostjo življenja. Dušica hvala ti …

 

MAJA HRIBAR – dve leti mineva, ko sem jo prvič spoznala v vlogi interpretatorke kulturne dediščine, le hip zatem pa uzrla čudovite stvaritve izpod njenih rok: poslikave na platno in stene … Listi v knjigi bi bili prazni, a smo v društvu poprosili Majo, da jih zapolni z ilustracijami, ki bi najbolj odražali osebo, ki je avtor dela. Takoj je bila pripravljena to storiti. Danes v knjigi lahko uzremo čudovite ilustracije.

 

VOJKO KUMER – slikar iz Oplotnice. Spoznala sem ga na slikarski razstavi na dvorcu Štatenberg. Njegove slike so tako polne pripovedi, tudi barve govorijo in pripovedujejo neko zgodbo. Kaj dati na prvo stran, kaj na zadnjo, je bilo vprašanje, ki smo si ga v društvu zastavljali. Zgodbe segajo daleč v preteklost, spomini uhajajo k starim staršem, staršem, v naravo, med travnike in njive … V širokem repertoarju Vojkovih del sem izbrala tri njegove slike. Pa smo se enotno odločili prav za to staro hišo, na samem, obdano z drevjem, kjer mimo poteka pot … Pot, ki vodi … Vojko Kumer je bil takoj pripravljen z našim društvom sodelovati in tako njegova slika krasi naslovnico naše knjige.

 

JOŽE DOLINŠEK – oblikovalec in tiskar – vse v eni osebi. Z našim društvom sodeluje že več kot tri leta. Preprosto nas razume in ve kaj hočemo. Tako dobimo izdelke iz tiskarskega stroja, prav takšne, kot si jih želimo in nasmeh na ustih je neprecenljiv …

 

 

 

DONATORJI – publikacija ZGODBE IZ MOJEGA KRAJA je sofinancirana s strani JSKD in donatorjev. JSKD je že zgodaj spomladi objavil razpis in na njem smo sodelovali tudi v društvu. Nekaj denarja smo dobili, vse ostalo pa od dveh gospodarskih subjektov, katerim smo zelo hvaležni, da nas razumejo in naše ustvarjanje v društvu tudi podprejo. Hvala vam.

 

Seveda pa je treba omeniti še tiste, ki sodelujejo z našim društvom, ko pripravljamo kulturne prireditve. Letos ob izidu te publikacije te prireditve ni bilo, a jo bomo izvedli takoj ko bo to mogoče. Hvala tudi vam.

 

 

Besedilo: Minka Jerebič

Ilustraciji: Maja Hribar

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top