NEME PRIČE NAŠE PRETEKLOSTI


OBJAVLJENO: sobota, 6. julij 2019
AVTOR: Minka Jerebič

Neme priče naše preteklosti

 

Konec junija 2019 smo se člani Kulturno – zgodovinskega društva Rusalka odpravili na enodnevni izlet po Beli Krajini. Pot do tja je bila dolga, pa ne zato, da bi se izgubili, pač pa zato, ker smo si želeli ogledati vse kraje do tja.

 

Naša Marija zelo dobro pozna te kraje, zato nas je vodila preko številnih vasi, kjer nam je povedala nekaj zgodovine, ogledali smo si njihove znamenitosti in nadaljevali pot.

 

Opazovala sem našega člana društva, Nejca. Vedno je stopil na pokopališče in si ogledoval spomenike. Pa ne da bi iskal, kateri grob je lepši, pač pa je iskal stare grobove, ki govorijo o neki naši pretekli zgodovini. Zanimiva je bila njegova razlaga.

 

Šele doma se človek zamisli nad to razlago. Res je. Mnogo je ljudi, ki so se rodili v določenem kraju, potem prehodili Slovenijo, Evropo, svet in si ob njihovi zadnji uri odločili, da želijo biti pokopani v domačem kraju.

 

Na tem izletu smo obiskali številne cerkvice po Beli Krajini. Nekatere imajo pokopališča, druge ne. Na nekaterih cerkvah najdemo spominske table, ki pričajo, da so na tem mestu že v naši daljni preteklosti živeli ljudje, tega ali onega naroda.

 

Hodimo med grobovi, beremo napis in sedaj lažje razumemo, zakaj nosi kak kraj takšno ime. Vse je z nečem ali nečim povezano.

 

Spomeniki pa stojijo in so naše neme priče preteklosti …

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top