novoletne zaobljube: DEDEK MRAZ


OBJAVLJENO: nedelja, 14. februar 2021
AVTOR: Minka Jerebič

Na natečaju JSKD, OI Ljubljana je sodelovala tudi Minka Jerebič. Ona pa je pisala pismo Dedku Mrazu. In kaj je v njem zapisala:

 

Dragi Dedek Mraz,

 

Se še spomniš lansko leto, ko se je začel veseli december, kako sem se ga razveselila. Takoj sem sedla za mizo in se odločila, da ti pišem. Saj veš, da to počnem že nekaj desetletji in ti me vedno obdariš, saj me razumeš, da bom ostala večni otrok, kljub temu, da jih štejem že pol stoletja.

 

Ja, Dedek Mraz, tudi lansko leto je bilo tako. Se še spomniš, ko sem ti napisala tri želje. Izpolnil si mi jih. Prva je bila, da mi prineseš vinjeto. Prinesel si mi jo. Potem pa, glej ga zlomka. V deželo je prišla neka čudna mladenka Corona Virus. Zaprte so bile občine, prepovedano druženje … Jaz pa sem si tako želela, da v svojega jeklenega konjička natočim gorivo in se vozim po cestah, sem ter tja, ogledujem znamenitosti … Tako je bilo vse do poletja, poleti skok na morje in domov, jesen in zima popolnoma enaka zgodba: ostanite doma. Vinjeta je na mojem avtu, jaz pa doma.

 

Druga moja želja je bil darilni bon za nakupovalno središče. Želela sem si kupiti novo rdečo bundo in nove rdeče skibootske. Verjela sem, da bo Gorska Vila natrosila kaj snega in bom lahko skakala po njemu, počela vragolije, kot se spodobijo za zimski čas. Ja, ja … Darilni bon si mi prinesel, tudi številka na njem je bila prijetna na pogled … potem pa: trgovine zaprte. Prišlo je poletje, pa kdo je še videl, da bi sredi poletne sezone prodajali zimsko garderobo. Ostala sem brez bunde in brez škornjev. »Nič zato,« si rečem, bom pa jeseni pokukala v trgovino. Pa sem se pošteno zmotila. Športne trgovine so ostale zaprte, jaz pa brez bunde in škornjev.

 

Oh, Dedek Mraz, se še spomniš tretje želje. Želela sem si, da mi prineseš vstopnico za koncert Andrea Bocellija v Stožicah. Prinesel si mi jo. Komaj sem čakala, da grem na koncert. Ja, ja, za osmi marec je bil … je, bil … Spet sem zvisela. Ja, Dedek Mraz. Koncert so prestavili na konec novembra, novembra pa na prihodnje leto novembra.

 

Dragi Dedek Mraz sedaj vidiš kako sem razočarana. Vse obljube si mi izpolnil, potem pa tale neolikana mladenka pride in mi uniči življenje. Ne, letos ti ne bom pisala, da mi prineseš vinjeto, saj imam še to, ki mi nič ne koristi. Bunde in škornjev nimam, pa tudi od koncerta ni nič. Žalostna sem. No, nisem žalostna, jezna sem … zelo.

 

Že cel mesec razmišljam, ali naj ti pišem, ali ne. Pa saj me poznaš, seveda da ti bom pisala. Letos si ne bom želela vinjete, pa ne darilnega bona, niti ne vstopnice za koncert ne … Ne! Letos bodo moje želje drugačne.

 

Dedek Mraz letos si pa želim, da mi uresničiš tri želje:

  1. prinesi mi bele liste papirja in barvne ter črno-bele kartuše
  2. prinesi mi barvice, svinčnike, radirko, šilček ter čopiče, tempere in risalne liste
  3. prišepni tistim tetam in stricem na JSKD, da objavijo moja literarna dela.

 

Saj vem, dragi Dedek Mraz, da si firbčen in boš želel vedeti, zakaj letos takšne želje. Veš, tele grozne mladenke imam poln kufr. Odločila sem se, da bom raje doma, kot pa, da jo na ulici srečam. Včasih imam občutek, kot da bi me opazovala iz kakšnega grma, ampak jaz jo imam dovolj. Zaklenila se bom v stanovanje in ustvarjala.

 

Napisala bom novo knjigo o zgodovini našega kraja. Ja, vem Dedek Mraz, vem, ja, še dve drugi knjigi moram dokončati … vem, ja … obljubim ti, da bom to storila takoj v prihodnjem letu. No, sedaj vidiš, zakaj rabim papir in črnilo za tiskalnik, da bom lahko natisnila in popravila vse napake.

 

Za sprostitev pa bom vzela v roke barvice, čopiče, risalne liste in bom risala naravo, živali, svoje sanje in ob koncu leta, bom pa tebe narisala …

 

In potem je tu še tretja želja. Veš nikoli ne bom razumela tistih tet in stricev na JSKD, objavljajo neke razpise pa natečaje … Jaz tega ne rabim, jaz sem pridna. Vse, kar rečem, tudi storim. Ti jim samo prišepni na uho, da naj objavijo moja literarna dela … No, veš Dedek Mraz, če jim boš dejal, da naj še kak cekin primaknejo za tiskarja, ne bom imela nič proti.

 

Vidiš, Dedek Mraz, tudi jaz sem se spremenila. Moje želje so sedaj drugačne in vem, da me boš razumel in mi jih uresničil.

 

Lepo te pozdravljam

 

                                               tvoja Minka

 

V Ljubljani, konec decembra letos

 

 

Iskrene čestitke tudi Minki Jerebič.

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top