Ob poti znamenje stoji ...


OBJAVLJENO: ponedeljek, 8. julij 2019
AVTOR: Minka Jerebič

Slovenija je majhna dežela, a naravno in kulturno zelo bogata. Ko se vozimo po slovenskih krajih opazimo zdaj na tem hribčku cerkvico ali ruševine starega gradu, številne kapelice ali druga nabožna znamenja.

 

V teh dneh, ko prebiram knjigo Akvareli – dokumenti dediščine, je med njimi tudi kapelica Dušana Svetliča, ki jo je narisal leta 1930 in jo hrani INDOK center na Ministrstvu za kulturo.

 

Zakaj omenjam to kapelico – to je kapelica, ki se je nahajala na romarski poti od cerkve Sv. Petra do romarske cerkve Device Marije Vnebovzete na polju. To je bilo v Šentpeterski prafari, kar pomeni, da ima ta romarska pot zelo bogato zgodovino.

 

Kapelic je bilo 12, prva je stala za obzidjem Šentpetrske cerkve, kjer je danes Hrvaški trg, zadnja »kapelica« je bila pred cerkvijo Device Marije.

 

Danes sta ohranjeni le še dve kapelici iz tistega časa, medtem ko so jim zunanjost popolnoma spremenili. Vse kapelice so bile visoke 453 cm in široke 245 cm.

 

Kapelice so bile posvečene dogodkom iz Marijinega življenja:

 1. Marijina pot iz nazareškega doma v Jeruzalem, v spremstvu Joahima in Ane
 2. Marija gre s sv. Jožefom po zaroki vesela iz Jeruzalema nazaj v Nazaret
 3. Marija po angelovem oznanjenju hiti obiskat teto Elizabeto
 4. Marija in Jožev gresta v Betlehem na popisovanje
 5. Marija nese Jezusa k darovanju v tempelj
 6. Sveta Družina beži ponoči v Egipt
 7. Marija z Jezusom in Jožefom na poti v Nazaret
 8. Marija gre z 12. letnim Jezusom v jeruzalemski tempelj
 9. Marija in Jožef se vračata v Jeruzalem iskat izgubljenega Jezusa
 10. Marijina pot na svatbo v galilejsko Kano
 11. Marija spremlja Jezusa na križevem potu na Kalvarijo
 12. Marija gre z Jezusom in apostoli na Oljsko goro.

 

Kapelica, ki je nekoč stala v Selu in jo je upodobil Dušan Svetlič, ponazarja Marijo po angelovem oznanjenju, ki hiti obiskat teto Elizabeto. Pod strešnim obokom je bila manjša slika Boga očeta z angeli. Kapela je stala na Selu pred Slapničarjevo kmetijo, zato so jo mnogi poimenovali kar »Slapničarjeva kapela« (danes je tu stavba nekdanje občine Ljubljana Moste-Polje na Proletarski cesti). To podobo je leta 1872 preslikal Janez Wolf. Po zapisih iz leta 1910 naj bi se freske v tej kapelici zalo dobro ohranile. Barve, ki jih je uporabljal Wolf, so bile žive. Po poročanju naj bi bila ta kapelica najlepša med vsemi na Božji poti. Kapelico so podrli v začetku 60. let 20. stoletja, ko se je tu gradilo novo občinsko središče.

Kljub temu, da kapelice ni več; ni več romarske poti, toda spomini so ostali. Nekatera znamenja so kot neme priče naše bogate kulturne dediščine in nas vsakodnevno spominjajo nanjo …

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top