OBČNI ZBOR MALO DRUGAČEN


OBJAVLJENO: sobota, 23. januar 2021
AVTOR: Minka Jerebič

Društva vsako leto izvedejo v začetku leta občni zbor in se tako ozrejo najprej v preteklo leto in nato še v prihodnje. Tudi v Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka je bilo letos tako. Že na začetku leta smo delali načrte, kdaj bi izvedli občni zbor. Pa smo se odločili, pa naj bo to na svetega Boštjana. Kdo pa je sploh ta svetnik? Pogled seže tako daleč nazaj v čas Rimljanov. Boštjan je bil rimski vojak. Javno je izkazal svojo vero, zato ga je cesar Dioklecijan preganjal in končno naročil, da ga umorijo strelci s puščicami, medtem, ko so ga privezali h kolu. Res so tako storili, a niso ga usmrtili … V groznih mukah je izgubil zavest in ko so ga že nameravali pokopati, ga je rešila Rimljanka … Zgodba se s tem še ne konča, a ima veliko z rusalkami – magičnimi bitji tam ob bajarju …

   

sveti Boštjan (župnijska cerkev v Čemšeniku)                                                                   sveta Neža (župnijska cerkev v Čemšeniku)

 

Pred petimi leti se nas je zbralo pet deklet – navihane, nagajive, a izredno delavne in s pogledom v prihodnost. Nas lahko kaj ustavi smo si dejale in ustanovile Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka. Naša pot ni bila tlakovana z zlatom, niti ne z biseri, letele so puščice, a me se nismo ustavile. Imele smo natančno določeno vizijo in pogled je bil usmerjen naprej: proti cilju. Sledile smo svojim sanjam in uresničile smo jih.

   

 

Že po prvem letu smo si dejale, ko bo leto za nami naredimo veliko slavje. Slavje je bilo, a ne veliko. Pogled je bil še vedno usmerjen naprej. Slavje smo preložile na prvo »petletko«. Leta 2020 smo jo dočakale, a slavja ni bilo. Prekrižal ga je virus, a nas ni zlomil. Leto je bilo še bolj ustvarjalno.

 

Članstvo v društvu se je v teh petih letih menjalo. Nekateri so prihajali, pa odhajali … mnogi ostali. Tudi preteklo leto je bilo takšno. Ena rusalka je ostala brez energije in odšla svojo pot, a med rusalke je vstopila nova. Polna idej in iskric v očeh.

 

 

Ko smo se začeli dogovarjati o datumu občnega zbora, smo pomislili na našo najstarejšo članico Nežko. Za 20. januarjem pride 21. in takrat ima Nežka rojstni dan. No, to pa že nekaj pove. Naša Nežka je dobila ime na dan svete Neže. Tako kot sveti Boštjan, je bila tudi ona žrtev oblasti takratnega cesarja, ko se je uprla izvoljencu …

 

»Ups«, smo si dejali v Društvu Rusalka, »presenetimo našo Nežko!« Pa smo jo. Seje žal nismo mogli imeti tako kot vedno, ko se zberemo za veliko mizo, pač smo se dobili pred računalniki. Zoom povezava je uspela, nato pa se nam pridruži Nežka … Predsednica začne s pozdravnim nagovorom in nato spregovori čarobne besede: »Pa začnimo«!« »Vse najboljše za te, vse najboljše za te …«, je odmevalo petje iz ekranov, namesto obraza predsednice pa se je videl veliki šopek na ekranu. Po koncu pesmi je sledilo voščilo in dvig kozarcev ter napitnica za našo slavljenko. Nežka je kar žarela od sreče, mi pa tudi …

   

 

Pa poglejmo pot Društva Rusalka v letu 2020. Pestra je bila. Začeli smo s tremi odmevnimi dogodki v mesecu februarju, potem pa smo se iz dvorane Centra Zalog preselili pred računalnike, za telefone, pred prazne liste papirja in ustvarjali.

   

 

Konec septembra je izšla pesniška zbirka Nežke Andrejaš Spomini preteklosti. V njej so čudovite pesmi. Le dva meseca kasneje pa smo izdali publikacijo z naslovom Zgodbe iz mojega kraja. Deset avtorjev, ogromno zgodb in tudi poezija se najde med njimi.

   

 

Člani društva smo sodelovali tudi na številnih natečajih. Bili smo zelo uspešni. Uspehov je toliko, da si jih mora naša tajnica društva Lilijana, kar sproti zapisovati, da ne bi katerega pozabila »evidentirati«.

 

Dekleta v jeseni življenja pa nas s svojimi dejavnostmi razveseljujejo tudi na drugih področjih – aktivne so pri Zvezi društev upokojencev Slovenije in nagrade kar prihajajo. Na natečaju za najboljšo korona poezijo in ilustracijo so sodelovale Nežka, Metka, Marija in Antonija. Zadnji dve sta dobili nagradi. Metka sodeluje z vezeninami v natečaju Starejši za starejše – bila je izbrana in sedaj samo gledamo njene stvaritve … Dekleta čestitke!

   

Rade Bakraševič: Most prijateljstva 2020, Lendava                                                           Metka Osojnik - Starejši starejšim

 

Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka ima status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Pred štirimi leti smo bili registrirani in do Ministrstva za kulturo imamo tako tudi obveznosti. Program smo sprejeli za štiri leta (od 2019 do 2022), a smo morali v letošnje leto vnesti nekatere spremembe. Seveda, zaradi tistega nenajavljenega obiska, smo morali določene projekte prestaviti v letošnje leto. Nekaj letošnjih projektov bomo pa prestavili v prihodnje leto. Ja, Ljubljana ni postala Evropska prestolnica Evrope 2025, Rusalke pa smo za takrat pripravile pester in zelo bogat program. Ne, ne bomo ga odvrgli na smetišče, izvedli ga bomo v naslednjem programskem obdobju. Nobena puščica Rusalk ne ustavi.

   

 

In še pogled na leto 2021: V načrtu je bila izdaja publikacije Zgodilo se je v mojem kraju. Vsebine ni. Kot predsednica društva, sem to resnico povedala tudi na občnem zboru. Prva se je oglasila Tanja. Njene besede so bile: »Če ni nič narejeno, pa bomo, saj smo sposobni!« Njen predlog je potrdil najprej Nejc, pa Metka, pa Antonija, pa Lili in seveda tudi jaz. Danes, le tri dni kasneje vemo, da bomo projekt izpeljali. Jesen je zapisana Marijini poeziji, zima pa zgodovini Kašeljske cerkve, ki je lansko leto praznovala 500 let od izgradnje.

   

Gustav Dore: smrt svetega Andreja                                                                                    Cerkev sv. Andreja v Kašlju pri Ljubljani (Slovenski etnografski muzej)

 

V društvu pa nismo pozabili na številne druge dogodke: na razstave, prireditve na odru Centra Zalog, na večere poezije, ustvarjalne delavnice, snemanja za elektronske medije … Ob tako veseli druščini, kot smo v našem društvu idej res ne zmanjka.

 

Občni zbor smo začeli s pesmijo. Tudi končali smo ga s pesmijo, ki sta jo v duetu zapela Metka in Ivan. Dvignili smo čaše in se poslovili. Sedaj pa k novim zmagam naproti!

  

 

Zapisala: Minka Jerebič

Foto: Minka Jerebič

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top