Psihološki pomen barv


OBJAVLJENO: nedelja, 20. junij 2021
AVTOR: T. B.

Psihologija je razvila posebno vejo preučevanja in sicer kako barve vplivajo na človeka oziroma okolico. Tej študiji rečemo psihologija barv.

 

Na človekovo dojemanje okolja močno vplivajo barve. So eden najpomembnejših dejavnikov vizualne komunikacije. Na podlagi njih si ustvarimo interpretacije in mnenja. Te nas lahko nad določeno temo, projektom ali izdelkom navdušijo ali nas od njega odbijajo. Vsaka barva oziroma barvna kombinacija ima svojo sporočilnost in vzbuja v človeku različne čustvene reakcije. Te so odvisne od izkušenj osebe in njenega mišljenja, različne za vsakega posameznika.

 

Rdeča je zelo močna barva, simbolizira življenje, ljubezen, vitalnost, agresijo in nevarnost. Je najbolj agresivna barva, ki spodbuja intelektualne dejavnosti, metabolizem, napad in delo. Spodbuja asociacije kot so: stop, revolucija, nevarnost, praznik, ogenj in kri.

 

   

 

Oranžna je mešanica rumene in rdeče, ki spodbudno deluje na možgane in vliva pogum. Simbolizira veselje, zrelost in rast, trajnost, zvezo. Oranžna barva osvobaja in sprošča čustva ter odpravlja samopomilovanje in pomanjkanje samospoštovanja. Asociira nas na sonce, ogenj, sadje.

 

   

 

Rumena je prav tako kot rdeča močna in opazna barva. Je edina barva, ki bode v oči, mednarodno uveljavljena barva, ki simbolizira nevarnost. Rumena je barva zlata in sonca, zato je simbol večnosti. Prav tako je simbol za zavist, napuh, sovraštvo in izdajalstvo. Izraža optimizem in samozavest, lahko pa brezobzirnost in zoprno vsiljivost.

 

   

 

Zelena je pomirjujoča in osvežujoča, povezujemo jo z naravo. Simbolizira mir, svežino, rast in prebujanje. Povezujemo jo z varnostjo, pravičnostjo, nezrelostjo in počitkom. Njen vpliv je pomirjajoč, daje vtis morale in lojalnosti.

 

  

 

Modra je pomirjujoča barva, ki jo povezujemo z naravo, morjem, gorami. Zbuja občutke neskončnosti, globine, strmenja k nečemu višjemu. Asociira nas na hladnost in vdanost, simbolizira odprtost, inteligenco in upanje. Projicira zbranost in ponotranjenost in s tem nasprotuje in ovira rumeno barvo.

 

  

 

Roza je barva prijaznosti, obzirnosti, nežnosti in nesebične ljubezni. Nastane, če rdeči primešamo belo. Deluje manj spodbudno od rdeče in pomaga sproščati mišice.

 

  

 

Vijolična sodi med temnejše barve, je mešanica modre in rdeče. V nas vzbuja pomirjenost, skromnost, potrtost, preprostost. Povezujemo jo z močjo, premoženjem, oblastjo, kozmetiko in cvetjem. Simbolizira zmernost, obvladovanje, poslušnost in pokornost.

 

  

 

Rjava predstavlja nekaj otipljivega, stabilnega, odganja negotovost. Simbolizira materinstvo, materialnost, ugodje in varnost. Je močna in zaščitniška barva, ki na organizem deluje pomirjujoče.

 

  

 

Črna v nas spodbudi asociacije na ostrost, zaprtost, okultno, včasih mračnost ali prestiž.

 

  

 

Turkizna osvežitev, mirnost, umska pomiritev, mladostnost, večja zbranost in govorna spretnost, moč sporazumevanja in zaupanje

 

  

 

Ciklamna pripravljenost pomagati, naravnost, ustrežljivost, sočutje, prijaznost, obzirnost

 

  

 

Srebrna spremenljivost, uravnoteženost, skladnost, ženskost, čutnost

 

  

 

Zlata modrost, razumevanje, moč, visoki ideali in izobilje

 

  

 

Bela simbolizira mir in tišino, nov začetek, brezmadežnost, resnico, nedolžnost. Asociira nas na sneg, angela, zimo in mraz. Za razliko od črne, za katero velja odsotnost vseh barv, bela združuje vse barve barvnega spektra. Preveč te barve deluje hladno, daje občutek osamljenosti.

 

  

 

Ko se v tem letnem času sprehajamo, opazujemo cvetoče travnike, njive in vrtove. Bolj, ko je določena površina pisana, bolj nas pogled prevzame.

 

   

 

Besedilo: povzeto po svetovnem spletu

Foto: M. Jerebič

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top