PTIČJE HIŠICE


OBJAVLJENO: nedelja, 6. oktober 2019
AVTOR: Minka Jerebič

Ptíči ali ptíce (znanstveno ime Aves) so dvonožni, toplokrvni vretenčarji (Vertebrata), pokriti s perjem, s sprednjimi udi spremenjenimi v peruti z lahkimi in votlimi kostmi. Razvili so se iz dinozavrov v zgodnji juri pred približno 180 milijoni let, ko se je pojavilo prvo ptiču podobno bitje - praptič Archaeopteryx.

Ptiči imajo velikost kolibrijev in vse do velikih nojev in emujev. Glede na taksonomsko delitev je danes na svetu približno 8800 do 10.200 znanih vrst ptičev. Srednja vrednost znanih vrst je nekako 9200 vrst. V Evropi živi okoli 430 stalnih vrst, do sedaj pa so na tem področju ugotovili več kot 630 vrst. V času človeške zgodovine je izumrlo približno 120 do 130 vrst. Ptiči so najbolj raznolika živalska vrsta od zemeljskih vretenčarjev.

Hranijo se z nektarjem, rastlinami, semeni, žuželkami, ribami, sesalci, mrhovino ali z drugimi ptiči. Veliko ptičev se seli na dolgih razdaljah, da si zagotovijo optimalna bivališča (na primer arktična čigra (Sterna paradisaea)), drugi ptiči pa večino svojega časa preživijo na morju (npr. nomadski albatros (Diomedea exulans). Nekateri ptiči, kot je npr. črni hudournik (Apus apus), se zadržujejo na večjih višinah, tudi med spanjem.

Glede na pojavljanje na določenem ozemlju lahko razdelimo ptiče na: avtohtone gnezdilke (227 vrst), alohtone gnezdilke (2 do 3 vrste), poletne goste (~ 5 vrst), zimske goste (~ 35 vrst), preletne goste (~ 90 vrst), izjemne goste (68 vrst) in alohtone negnezdeče vrste (9 vrst).

Glede na letne premike vrst ptiče razdelimo na: stalnice (npr. divji petelin), selivke (npr. kmečka lastovka), delne selivke (npr. cikovt) in klateže (npr. čuk). Za ptice, ki ostanejo na določenem ozemlju je treba poskrbeti. Pripravimo jim ustrezne hišice, v katere nasujemo seme. Lahko pa pripravimo tudi razne pogače iz suhih semen.

Dobra ptičja hišica mora biti vodoodporna, vzdržljiva in dobro pritrjena na podlago ali drevo, prav tako pa mora imeti lahek dostop v notranjost, da jo lahko pozimi očistite. Prav tako je lahko poleg vsega tudi lep okras za vaš vrt. Les je najboljši material za ptičjo hišico, kovine, razen kakšnega aluminija za streho, niso priporočljive. Uporabite lahko tudi kos debla, v katerega zvrtate dovolj veliko luknjo. Imamo pa ljudi, ki izdelavi ptičjih hišic, krmilnicam ali gnezdilnicam namenijo prav posebno pozornost.

(povzeto po svetovnem spletu)

Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka bo v času od 14. do 16. oktobra 2019, organiziralo razstavo ptičjih hišic. Razstavljavec ptičjih hišic je Tomaž Kosec. Izdeluje jih že veliko let in uživa, ko okolico njegove hiše krasijo majhne hišice, ki so namenjene pticam, ki preko zime ostanejo v naših krajih. Vso ljubezen, ki jo ima do izdelovanja hišic, pa mu ptice nagradijo s prijetnim ptičjim petjem.

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top