Razmišljanja o materah ...


OBJAVLJENO: petek, 24. marec 2023
AVTOR: Elena Skok

Pred nami je praznik, ki je posvečen materam. V kulturno9-zgodovinskem društvu Rusalka smo ob tem prazniku pripravili kulturno prireditev, ki smo jo posvetili prav njim. Uvodno razmišljanje je predstavila članica našega društva Elena Skok. Takole je zapisala: 

 

Razmišljanja o materah

Pomlad trka na vrata, prve rožice nas razveseljujejo in seveda prav zdaj matere praznujemo svoj praznik. Zato razmišljam o pomladi in o različnih pogledih na matere.

V otrokovih očeh je mama kot pomlad: prelepa, topla, dišeča in radodarna. Morda mi je prav zato koledarska pomlad tako ljubezen. Pomlad me pomladi, zaradi nje sem bolj živa in vedra, spominja me na mojo veliko ljubezen, ki se je začela v času najlepše pomladi in bila kasneje zaslužna, da sem postala mama.

Pomlad, ljubezen in matere so pogosta tematika umetnikov. Mati je upodobljena na neštete načine: od Prešernove pesmi Nezakonska mati do Cankarjevih črtic o materi, od avtobiografskih romanov, ki pišejo o materah, do slovenskih narodnih posvečenih mamam, od številnih svetovnih likovnih in kiparskih umetnin, ki upodabljajo matere, do otroških bajk.

Čudovite so te umetnine posvečene materam, vendar mi ne zadošča le pogled v umetnost, da bi zaobjela celovit pojem materinstva. Moram gledati, začutiti in objeti pravo, živo življenje. Zato obiščem družino moje hčerke. Tam uživam v moji ljubezni do nje in do vnučke. Napajam se v opazovanju male, še ne triletne punčke, ki tako iskreno izraža ljubezen svoji mamici in, jasno tudi meni, njeni babici. Uživam v vonju njenih svilenih kodrastih las, poslušam njeno pametno čebljanje, njena rokica sama najde mojo roko na sprehodu. Ob tem se spominjam moje mame in moje babice. V zadnjih letih pogosto pomislim nanju in se čudim, kako zelo jima postajam podobna. Bolj kot po videzu jima postajam podobna po njuni materinski ljubezni, ki sem jo tako intenzivno čutila kot otrok in jo prenašam naprej na svojo hči in vnučko. Torej čutim, vidim, slišim in okušam materinstvo z različnih vidikov.

Mama je vseprisotna – navdihujoča za umetnika, mehka in dišeča za otroka, vir življenjske energije za babico. Danes sem zjutraj odprla vrata, vdihnila zrak in si rekla: »Pomlad je tu.«

 

  

 

 

Pripravila: L. Prepeluh

Fotografije: M. Jerebič

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top