Rusalke na festivalu Slovenija v Pragi 2022


OBJAVLJENO: ponedeljek, 29. avgust 2022
AVTOR: Minka Jerebič

Vse se je začelo s pismom mag. Tanje Strniša, veleposlanice Republike Slovenije v Pragi. S pismom je povabila društvo na festival Slovenija v Pragi 2022. Rusalke smo se takoj odločile, da gremo na pot. Žal vse niso mogle iti, niti ne rusalček, zaradi drugih obveznosti ali osebnih zadev.

  

Sprva je bilo treba posredovati skupno fotografijo članov društva, zapis o društvu ter prijavnico. To ni bilo težko delo. Ko je bil to za nami, smo čakali na rezultat organizatorja Si.in, ki je naredil »jagodni izbor«. Rusalke smo dobile nato pošto, da smo v tem izboru, med kar 28 društvi oziroma med 600 nastopajočimi osebami.

  

Slovenijo predstaviti v tujini ni kar tako, zato so se pripravljene začele že dokaj zgodaj. V Prago smo šle dobro pripravljene. Odločile smo se, da se predstavimo s poezijskim društvom. Tako je tudi bilo in danes smo prepričani, da je bila naša odločitev pravilna. Tudi za zunanji videz smo zagotovili: z modrimi majčkami z logotipom društva in belimi oz. roza čepicami z napisom Ples rusalk. Pa smo poplesavale po Pragi …

  

V četrtek, 25. avgusta 2022 smo v jutranjih urah odšli iz Zaloga in se podali na pot proti Pragu. Prišli smo ravno za čas večerje. Po večerji pa je bil otvoritveni večer festivala Slovenija v Pragi 2022. Začel se je s slovensko himno. To je bil impresiven dogodek, saj je vseh 600 kulturnikov zapelo s ponosom naše himne. Veleposlanica Republike Slovenije v Pragi, mag. Strniša nas je pozdravila, prav tako tudi direktor festivala Aleš Breznikar in predstavnica festivala v Pragi. Sledila je podelitev festivalskih tabel, za boljšo prepoznavnost nastopajočih, certifikatov sodelujočih, izmenjavo simboličnih daril.

  

 

V Društvu Rusalka smo se odločile, da podarimo knjigo Bejž, bejž, voda gre!, saj smo se s poezijo predstavili. Nato pa je sledil kulturni program, na katerem so nastopali: Folklorna skupina Vrisk iz Apač, Oktet Castrum iz Ajdovščine, Društvo ljubiteljev baletne umetnosti iz Divače, Moška komorna skupina Destrnik, Folklorno društvo Holmec, Folklorna skupina Izvir iz Dolenjskih Toplic, Pevsko društvo Kr' snice v Kompaniji Izolana.

  

Petek je bil dan, ko smo si lahko ogledali mesto z licenciranim vodičem in imeli vožnjo z ladjico po Vltavi, zvečer pa je bil koncert v Plečnikovi cerkvi Srca Jezusovega, kot osrednja prireditev festivala Slovenija v Pragi 2022, v počastitev Plečnikovega leta. Na koncertu so nastopali Obrtniški Mepz Notranjska; Cerkveno-prosvetni pevski zbor Sveta Ana; PKD Canticum Pernica; Mihaelovi tamburaši in pevski zbor iz Grosuplja ter MPZ Mežiški knapi.

  

 

  

Sobota, 27. 8. 2022, pa je bil dan, ki ga je soustvarjalo tudi Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka. Na Tradicionalni sobotni kmečki tržnici Vitezne namesti je velik prostor, kjer se vsako soboto zbere veliko ljudi. Tudi tokrat je bilo tako. A, ker je ponoči deževalo, predstavitev pa je bila na travniku v parku, smo nastopali le nekateri: Pihalni orkester Izola, Portoroški zbor, Društvo Ivo As in Društvo Rusalka. Pred tem nas je ponovno pozdravila veleposlanica naše republike in nam zaželela prijeten nastop. Tako je tudi bilo.

  

 

  

Za Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka smo nastopale: Metka Jančec Osojnik, Vera Borlak, Danica Kolar in Minka Jerebič. Predstavili smo poezijo naših članov Metke Jančec Osojnik, Marije Starič, Antonije Jereb, Nejca Plečka, Hafije Sedić in Nežke Andrejaš. Poželi smo velik aplavz in priznati moramo, da smo se zelo dobro počutili.

  

Popoldne pa je bil nastop na Praškem gradu. Nastopali pa so Folklorna skupina b'c, TD Tabor z dramsko sekcijo Ojstriška gospoda, Folklorna skupina sv. Mihaela iz Grosuplja, Folklorna skupina iz Dolskega in Senožeški tamburaški orkester. V drugem delu pa so nastopali MePZ Obalca, MePZ Pentakord, MePZ Brnistra, Folklorna skupina Sveta Ana, Komorni moški zbor Celje ter skupaj MePZ Gregor Rihar in Dekliški pevski zbor Vešče iz Polhovega Gradca.

  

Dan je bil izredno kulturno obarvan in ko smo se zvečer vrnili v hotelske sobe, smo se zbrali še v bližnji pivnici ter skupaj prepevali pozno v noč. Mnoga društva so že navsezgodaj odšla proti Slovenij, toda naš avtobus je šel šele ob 10. uri. Ustavili smo se v Češkem Krumlovem, kjer smo si ogledali grad, grajske vrtove, staro mestno jedro in se v popoldanskih urah odpravili proti domu.

   

 

  

Na prvi pogled se zdi, da je bil zelo pester program, toda kljub temu smo se imeli lepo in ob slovesu smo rekli, da se prihodnje leto spet srečamo. Zahvala gre organizatorju in pa seveda našemu veleposlaništvu v Pragi.

  

 

  

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top