Se znamo obnašati v gorah?


OBJAVLJENO: nedelja, 17. november 2019
AVTOR: Lilijana Prepeluh

 

Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka in Planinsko društvo Saturnus organizirata razstavo z Planinska oprema nekoč in danes. Razstava prikazuje opremo planincev skozi zgodovino. Slednjo imamo Slovenci zelo bogato. Na razstavi, ki je v Centru Zalog, pa lahko vidimo še številne vodnike, ki nas s pisano besedo vodijo po hribih in gorah. Ogledamo si lahko številne fotografije, ki so nastale ob pogledih na lepote narave.

 

Ob takšni razstavi pa se zastavlja vprašanje, ali se znamo v gorah obnašati. Tu je mišljeno, ali se zavedamo, da je človek »vsiljivec«, ki stopa v neokrnjeno naravo, kjer v miru in sožitju živijo številne rastline in živali.

 

Naslednje vprašanje, ki si ga zastavimo, ko se odpravljamo na pot, ali imamo v nahrbtniku vse kar potrebujemo, ko se odpravimo proti vršacem.

 

Na ta in številna druga vprašanja lahko dobimo odgovor v zgibankah, ki so jih pripravili v Planinskem društvu Saturnus in si jih lahko brezplačno vzamemo v razstavnem prostoru. Marsikdo ne ve veliko o planinskem društvu. Od kod ime društvu in koliko časa že deluje v Zalogu. Društvo je ime dobilo, ker je bilo ustanovljeno med delavci v tovarni Saturnus. Tovarne danes ni več, društvo pa še vedno deluje. Prihodnje leto praznuje društvo 50 let delovanja.

 

Vabljeni na ogled razstave. Morda pa vas bo prav razstava navdihnila, da se včlanite v Planinsko društvo Saturnus in z njihovimi člani se kdaj odpravite tudi na kak prijeten enodnevni izlet. Slovenija ponuja toliko naravnih biserov, da si jih je vredno ogledati, sploh, če vemo, da nas na takšni poti vodi izkušeni vodnik.

 

Lilijana Prepeluh

 

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top