Seznam


OBJAVLJENO: sobota, 2. januar 2021
AVTOR: Minka Jerebič

Slovar slovenskega knjižnega jezika pojasni za besedo »seznam« nasladno razlago: »to je skupek imen oseb, stvari, napisanih navadno drugo pod drugo«. Pa kdo si danes ne bi naredil seznama za trgovino, da ne bi nečesa pozabili kupiti. Tu obstaja še seznam opravil, ki jih moramo v določenem času narediti. Še bi lahko naštevali o takšnih in drugačnih seznamih.

 

Sezname pa delajo tudi ljudje. Ne vem, ali tisti, ki imajo čisto dušo ali oni drugi, ki si jo želijo očistiti. Na takšen seznam zapišejo vse mogoče. Nekateri med njimi tudi imena oseb. Hm, katerih oseb? Če govorimo o hudobnemu človeku, tisti bo na takšen seznam napisal osebe, ki jih ima za sovražnika. Kajti, če bi pisal seznam oseb, katere ima za prijatelje, bi bil ta precej kratek. Res pa je, da bi bil tak seznam izredno dolg, če bi napisal seznam sebi enakih. Oh, teh pa je bilo v zgodovini človeštva toliko, da ne vem, če bi imel takšen seznam sploh konec.

 

Kakor koli že, seznam je napisala tudi oseba, ki jo poznam. Dobro? Ne, slabo? Preveč dobro? No, saj ni pomembno. Seznam je napisala oseba, ki je res nekaj posebnega. V vsem: v znanosti prekaša samega Alberta Einsteina; v politiki Winstona Churchilla in Franklina Roosevelta; med zdravniki ji ni para; med psihiatri Viktorja Frankla; med psihologi samega Aristotla; med poeti ji dr. France Prešeren ne seže do gležnjev; med slikarji je Pablo Picasso nepomembna oseba; o mreženju ji noben meneger ne seže do kolen ter o kovanju spletk je vrhunska in nedohitljiva športnica. Torej gre za osebo, ki je ekstra nekaj posebnega. Piše zgodovino na vseh področjih. A, ko ji preprosti človek stopi na mezinčka na nogi in ji s preprostimi besedami pove: »To pa ne bo držalo«, ta oseba ponori. Ljudi ponižuje, njen beseden zaklad je neprecenljiv, škoda, da česa takšnega ni slišal Toporišič ali pa morda Novak, saj bi Slovenci po Trubarju dobili še kakšen nov Katekizem …

 

Pa se vrnimo k seznamu. Oseba je napisala sredi decembra 2020 seznam. Verjetno ga je pisala celo dolgo leto, saj za vrhunsko osebo njenega kova, tak seznam ne nastane preko noči. Napisala je seznam z imeni in priimki. Seznam je ta oseba celo poimenovala: »Negativne osebe tega leta«. Na njem so se znašle te in one osebe. Zanimive osebe: invalid, slikar, oblikovalec, igralec in še mnogi drugi … Nekateri znani, drugi ne, a večina od teh ima iste lastnosti: poštenje, prijaznost, iskrenost, umetniško žilico … O, vsi pa imajo končane šole in v rokah imajo diplome. Tiste prave, resnične in čisto nič namišljene. Res, da teh oseb ne najdemo na seznamih takšnih in drugačnih zbornic, ker pač niso zdravniki, psihologi, medicinske sestra, obrtniki, znanstveniki … so pa to ljudje, ki jim ni težko pokazati dlani in na njih žulje. Žulje? Le od česa so dobili žulje? Od mreženja in spletkarjenja sigurno ne.

 

Na takšnem seznamu sem se znašla tudi jaz. Ne vem, po kakšnem ključu in računanju, ampak osebi, kot je ta, ki je oblikovala takšen seznam, ki ji še sam Einstein ni kos, se pač ne morem upirati. Torej sem zelo ponosna osebnost leta 2020, da sem se pojavila na Negativnem seznamu oseb, ki ga je sestavila oseba takšnega kova. Res je tudi to, da ne vem, ali bo ta seznam objavljen v časopisu Finance, ali v reviji Meneger, ali pa morda Forbers. Nekaj pa je res, oseba, ki je pripravila ta seznam, ni od nas »negativnih oseb 2020« dobila nobene voščilnice za praznike, ki so že za nami. Dvomim, da bo dobila voščilo ob slovenskem kulturnem prazniku, ali pa morda kakšnem drugem prazniku. A, nekaj pa vem, še velikokrat si bo morala barvati lase, da bo lahko prekrila svojo hudobijo. Toda še tako dobra barva, pa naj bo ta iz Color Medvode, ali pa iz Belinke, ali pa iz Juba, ali pa iz Aera Celja, ji ne bo mogla prekriti sivih las, ki si jih povzroča sama. Sama škoduje svojemu zdravju in lasje se ji še naprej kodrajo, da o možganih, ki so že čisto (predvidevam) skodrani ne govorim.

 

Me pa nekaj ob takšnih seznamih zelo zanima. Če bi se takšne osebe iz »Negativnega seznama oseb 2020«, hipotetično seveda, znašle na določenem kraju in bi šle skupaj, v teh hladnih dneh, na kuhano vino, ali bi morda pogovor tekel o avtorju tega seznama. Ne, ne bi se pogovarjali o avtorju seznama. Imeli bi se lepo, smejali bi se in ob koncu srečanja bi si obljubili, da se ponovno srečamo ob letu osorej.

 

Avtorju oziroma osebi seznama sporočamo žalostno novico: »Škoda je delati negativne sezname, saj se imamo ljudje iz teh seznamov neskončno lepo in uživamo v lepoti življenja.«

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top