TA DEBELI ČETRTEK


OBJAVLJENO: četrtek, 20. februar 2020
AVTOR: D. T.

Nekoč so poimenovali četrtek pred pustom, četrtek debelih ljudi ali bolj po domače rečeno, god, ki ga praznujejo osebe, ki so debelejše postave oziroma imajo konstrukcijo svojega telesa na pogled močnejšo.

 

Obenem pa je to dan, ko stopamo v pustni čas. V različnih krajih Slovenije TA DEBELI ČETRTEK, različno poimenujejo. Na Dolenjskem mu pravijo »tolsti četrtek«, na Gorenjskem »mali pust«, v Prekmurju »fajnšček«.

   

 

Na Ta debeli četrtek naj bi se miza šibila od številnih dobrot. Na obloženi mizi ne sme manjkati svinjska krača, krofi, špehovka, klobase, pečena svinjska rebrca, tenstan krompir zabeljen z ocvirki, kurja juha …

 

V nekaterih delih Slovenije je bila na ta dan na mizi kuhana ali pečena svinjska glava obložena s številnimi dobrotami. Iz tega časa se je ohranil tudi pregovor: Danes je mali pust, ko se kuha čeljust. Seveda se nekoč v preteklosti voda, v kateri se kuha krača ali svinjska glava, ni vrgla proč. Vanjo so gospodinje položile še kaj zelenjave in zakuhale rezance, kašo ali pa riž.

 

   

 

Priljubljena jed je na ta dan tudi ričet, v katerem so prekajena svinjska rebra ali pa Kranjska klobasa. V Dobrem polju pa gospodinje pripravijo potico iz kaše, notri pa se najdejo, seveda, tudi ocvirki.

 

Po glavni jedi, pa se spodobi, da se na mizo položijo krofi, flancati, miške in seveda ocvirkovko ali špehovko.

   

 

Običaj Ta debelega četrtka pa ima globlji pomen. Ta dan se začne pustni čas, ki traja vse do pustnega torka, ko Pusta pokopljejo. Nato sledi Pepelnica in na ta dan velja strogi post. Sledi 40 dnevi postni čas, ki se zaključi z Veliko nočjo.

 

Torej: danes je TA DEBELI ČETRTEK – jejmo, pijmo, a vse s pravo mero in razumom. Ni prijetno, če nas boli želodec, ali da presedimo v »kraljevskih prostorih« …

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top