Ta pa je strokovnjak ...


OBJAVLJENO: torek, 22. marec 2022
AVTOR: Lilijana Prepeluh

Mnogokrat slišim besede: »Ta je pa strokovnjak za kuhanje« ali pa »Ta pa odlično pleše« ali pa »Ta pa izdeluje čudovite šopke« itd. Teh primerov je mnogo. Nekateri ljudje so ročno spretni, izdelujejo v kulinariki nemogoče stvari oziroma hrano pripravijo tako, da lahko samo gledamo. So ljudje, ki imajo druge sposobnosti. Izdelujejo čudovite cvetlične aranžmaje in jih najdemo v cvetličarnah ali pri ta svoj talent skrivajo pred drugimi in to počnejo za svoje lastno veselje.

 

Spomini mi odtavajo v šolske dni. Nekoč sem imela sošolca, ki je bil bolj »trde« pameti. Slovenščina mu ni šla prav preveč dobro, matematika tako tako. Ko sem ga srečala pred 20 leti, sem bila začudena, ko mi je pripovedoval o svojem uspehu. Ima veliko delavnico, zaposlenih več ljudi in je čudovit mizar. Tudi sama sem nekaj let nazaj pri njem naročila kuhinjo in dnevno sobo.

 

Ko sva s sošolcem klepetala in obujala spomine na šolske dni in sošolce, sva se spomnila sošolke. Učenje ji ni šlo. Danes pa je odlična podjetnica. V Sloveniji ima kar pet frizerskih salonov.

 

Če ste mislili, da bom misel zaključila z osebo, od katere nič ni bilo in je danes politik, se motite. Bom pa zapisala o osebi, ki je imela vsega na pretek. Starši so kupovali uspeh svojega otroka. Ni nam bilo vseeno, ko smo v šoli doživljali razliko, tisti, ki smo vsaj nekaj znali smo komaj dobili dobro oceno, oseba, ki nič ni znala pa je bila izredna. »Človek obrača, a življenje obrne,« je pregovor. Danes ta oseba po Ljubljani berači …

 

Rada bi se spomnila še na vse ročne spretnosti, ki jih imajo ženske in tudi moški. Nekateri izdelujejo čudovite izdelke iz volne. Pletejo in kvačkajo tako dobro, da človek le gleda. Pa poglejmo si prte za na mizo ali omare – izdelani z najrazličnejšimi tehnikami. Tu so še ljudje, ki delajo cvetlice iz papirja …

 

Ne pozabimo še na ljubiteljske slikarje, kiparje, restavratorje, konservatorje … in seveda pesnike in pripovedovalce … Za mnoge bi lahko dejali, da so se s tem znanjem že rodili oziroma, da jim je bilo takšno znanje položeno že v zibelko. A, ko zvemo, kaj so po poklicu, ostrmimo … Zakaj?

 

Zakaj človek ne počne v življenju to kar ga veseli. Izdelki ali pa delati tisto, ker te navdihuje, je neprecenljivo …

 

  

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top