Tine s prijatelji umetniki


OBJAVLJENO: nedelja, 12. junij 2022
AVTOR: Minka Jerebič

PRVA MEDNARODNA OTROŠKA KOLONIJA

»TINE S PRIJATELJI UMETNIKI«

 

"Mami, mami jaz sem slikarka, imela bom razstavo," so bile besede vnukinje, ki je prišla domov in stekla v objem mamice.

"Tudi jaz sem slikar," je ponosno dodal vnuk ...

 

 

Takšnim besedam in takšnemu vzdušju se gre zahvaliti Glasbenemu društvu Ivo As iz Sladkega vrha, ki je organiziralo 1. mednarodno otroško likovno kolonijo na Sladkem vrhu, z naslovom Tine s prijatelji umetniki.

   

V prijetnem ambientu, kjer reka Mura piše svojo zgodbo; kjer v senci dreves naši najmlajši škratki prijetno čebljajo, so v soboto, 11. junija 2022, barve nanašali kot simfonijo po platnu in ustvarjali svoje prve umetnine ... Za srečanje s slikarskim platnom, akrilnimi barvami, čopiči in paletami je poskrbel organizator. Kot se spodobi ob začetku vsake prireditve so navzoče mlade nadobudneže pozdravili župan Občine Šentilj, župan sosednje Občine Apače, podžupanja Občine Šentilj, Lidija Šarič, ki je zadolžena za kulturo na občini, je mlade nagovorila s prijetnimi besedami o pomenu druženja in ustvarjanja. Navzoče je pozdravila tudi predstavnica Ministrstva za kulturo.

 

Po zajtrku, ki je hitro minil, saj so bili »novo pečeni umetniki« že vsi v pričakovanju slikarskega ustvarjanja. Nato pa so začeli z odpiranjem barv, nanašanjem teh na platno, čopiči so postali pisani, bele palete je krasila mavrica barv … prav takšne so bile tudi njihove ročice. Na otroško kolonijo je bilo prijavljenih 15 otrok, a prišlo jih je le ducat, ti pa so neizmerno uživali. K sodelovanju so povabili tudi naključne obiskovalce, saj je bilo vsem vodilo, da kultura na pozna meja.

   

Po kosilu pa so se odpeljali z brodom preko Mure. Na avstrijski strani meje pa je sledilo še eno presenečenje. Ogledali so si mini živalski vrt domačih živali. Mladi slikarski umetniki presrečni nad živalmi, ki so jih tudi hranili pod bujnim očesom lastnika. Sledilo je skupinsko slikanje in nato slovo od živali. A, tu se zgodba še ne konča. Prijazni lastnik je vsem navzočim razdelil sladoled. V hladu mogočnega drevesa so tako uživali in čakali na brod, ki jih je popeljal na slovensko stran, v raj, kjer so mladi ustvarjali.

   

Za pridnost in ustvarjalnost pa so bili mladi nagrajeni. Organizator jim je podaril priznanja in darilca za spomin, v Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka pa so jim podarili tematske otroške publikacije o navihani mali rusalki, ki se je srečala s prijateljico Pomladjo in bila že vesela v pričakovanju obiska modrega Poletja.

   

Sledile so številne otroške igre, ribiči so dovolili, da so otroci nahranili ribe, nato pa jih opazovali pri športnem ribištvu.

   

Napočil je odhod proti domu, kajti nekateri otroci so na otroško kolonijo prišli iz Ljubljane, drugi iz Avstrije, nekaj je bilo domačinov iz domače občine in nekaj iz okoliških občin. Ob koncu prireditve so bili vsi prijatelji, kot da bi se že dolgo poznali.  

   

Sodelovanje otrok pa se še ni zaključilo: želja Tineta je bila, da se druži s prijatelji umetniki. Še teden dni in imeli bodo svojo prvo razstavo v Hiši druženja v Mariboru. Vljudno vabljeni v nedeljo v mesecu juliju 2022 popoldne na otvoritev slik slikarjev iz 1. mednarodne otroške kolonije v Sinjem vrhu. Že od daleč se bo slišalo, da je tu poleg druženja, doma tudi otroški smeh in veselje. Slike pa bodo pripovedovale neko drugo zgodbo; zgodbo o Tinetovih prijateljih, ki bodo nekoč umetniki …

   

Škoda bi bilo zamuditi takšne trenutke v življenju ...

   

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top