Veseli december


OBJAVLJENO: nedelja, 1. december 2019
AVTOR: Lilijana Prepeluh

Z današnjim dnem se letos začne adventni čas in s tem tudi novo cerkveno leto 2019/2020. To pomeni neko vrsto liturgičnega ciklusa oziroma zaporedja cerkveno-etnoloških dogodkov, ki potekajo skozi celotno leto. Cerkveno leto se začne na prvo adventno nedeljo, ki pride na zadnjo nedeljo v novembru ali na prvo nedeljo v decembru, konča pa se na soboto po zadnji nedelji po binkoštih. Letos pride božič na sredo in je 1. adventna nedelja 1. december. Letos se bo cerkveno leto in adventni čas pričel v nedeljo 1. decembra oziroma že v soboto zvečer 30. novembra po 18. uri, ko je čas za večernice.

 

S prižigom prve svečke na adventnem koledarju, pa se prične tudi »veseli december«. Gre za čas, ko naše najmlajše obiščejo kar trije možje: sv. Miklavž, Božiček in Dedek Mraz. Mesec december ima še več pomenov, da ga lahko tako poimenujemo. Že 3. decembra praznujemo veseli dan kulture. Tega dne se je rodil naš največji pesnik, dr. France Prešeren.

 

V mesecu decembru se po mestih prižgejo številne lučke, ki razsvetljujejo naša mesta in kraje ter s tem nekako preganjajo dolgo, temno zimo.

 

Veseli december je tudi mesec, ko naj bi zapadel prvi sneg. Žal je to premnogokrat le želja, saj zaradi številnih podnebnih sprememb, le-ta ne pride v deželo, ko si ga najbolj želimo.

 

Mesec je praznično obarvan, zaradi številnih prireditev, tako v kulturnih institucijah, kot tudi na prostem. Ljudje se medsebojno bolj pogosto obiskujemo in si izrekamo čestitke, z najboljšimi željami za prihodnost.

 

Konec decembra pa stopimo v novo leto. Je čas, ko si vzamemo čas zase, pregledamo ali pogledamo na leto, ki je minilo in ponosno korakamo v novo leto. Prav številni prazniki, ki so tega meseca, pa je to mesec, ko se ljudje medsebojno obdarujemo.

 

Naj bo mesec pol radosti, topline, notranjega miru ter spoštovanja do sočloveka …

 

 

 

 

 

 

Nazaj na bloge

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top