Lepote Iraka in slikarska umetnost Arkana Al Nawasa


OBJAVLJENO: torek, 6. september 2022

Mezopotamija dežela med rekama, kot so jo poimenovali Stari Grki; ali pa Perzijci, ki do jo imenovali rodovitno zemljo in Sirci hiša rek – vse to je ravnina med dvema rekama Evfreat in Tigris. Največji del te čudovite rodovitne dežele pripada Iraku in šest štirim državam.

 

Pa si poglejmo njeno zgodovino: V Zahodnem svetu se zaradi bogate zgodovine nanjo gleda kot na zibelko civilizacije. V bakreni in bronasti so bile na njenem ozemlju sumerska civilizacija ter Akadsko, Babilonsko in Asirsko kraljestvo. Vse države so bile na ozemlju sedanjega Iraka. V železni dobi sta tam nastali Novosirsko in Novobabilonsko cesarstvo. Domorodni Sumerci in Akadci (vključno z Asirci in Babilonci), so gospodovali v Mezopotamiji od začetka pisane zgodovine okoli leta 3100 pr. n. št. do ahemenidske osvojitve Babilona leta 539 pr. n. št.. Leta 332 pr. n. št. je Mezopotamijo zasedel Aleksander Veliki, po njegovi smrti pa je postala del grškega Selevkidskega cesarstva.

 

Okoli leta 150 pr. n. št. je Mezopotamija prišla pod oblast Partskega cesarstva in kmalu zatem postala bojišče med Parti in Rimljani, ki so za krajši čas osvojili del njenega ozemlja. Leta 226 n. št. je prišla pod oblast perzijskih Sasanidov in ostala pod njihovo oblastjo do 7. stoletja, ko so Perzijo osvojili muslimani. Od 1. stoletja pr. n. št. do 3. stoletja n. št. je bilo v Mezopotamiji nekaj predvsem novosirskih in krščanskih držav, med njimi Adiabena, Osroena in Hatra.

 

Dovolj o zgodovini, o kateri bomo slišali na predavanju, ki ga v Kulturno-zgodovinskem društvu Rusalka organiziramo. In v tem prekrasni deželi, kjer si reki podata roko in skupaj še z drugimi rekami tečejo proti Perzijskemu morju, kjer v njihovi delti rastejo čudovite rastline, mogočne trave, številne barve, ker ptice prepevajo nežne melodije, tako navdih slikarju in krajinskemu arhitektu Arkanu Al. Nawasu. V tej deželi se je rodil, kot najstnik odšel v Evropo na študij in ostal v zeleni Sloveniji.

 

Vse to in še marsikaj zanimivega bomo zvedli v četrtek, 15. septembra 2022, ob 18. uri, ko se bomo zbrali v Centru Zalog in kamor bo prišel tudi Arkan in nam pričaral lepote Iraka, ki so ga tako omrežile, da se je ta ljubezen šibi tudi na slikarskem platno.

 

Vljudno vabljeni na predavanje O lepotah Iraka in slikarski umetnosti Arkana Al Nawasa, v Center Zalog, Zaloška cesta 267, Ljubljana Zalog.

 

Vstop prost.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top