POGLED NA PREHOJENO POT


OBJAVLJENO: sobota, 9. januar 2021

POROČILO O DELU V LETU 2020

 

Leto 2020 je bilo precej drugačno leto od ostalih štirih let od kar je bilo ustanovljeno društvo. Na začetku leta smo se v društvu intenzivno pripravljali za izvedbo programa, ki smo si ga začrtali v Programu dela društva za obdobje 2019-2022.

 

Že v mesecu decembru 2019 smo se prijavili na razpis Mestne občine Ljubljana. Nato smo se v spomladanskih mesecih kot društvo prijavili še na razpisa JSKD (programski in projektni) in na razpis ELES-a.

   

 

Kot društvo smo sodelovali na številnih natečajih: V zavetju besede 2020, Mentorjev feferon, Medgeneracijsko sodelovanje 2020, razpisu Knjižnice Slovenske Konjice, razpisu Mestne knjižnice Ljubljana, natečaju revije Sodobnost, natečaju Term Snovik, natečaju V srebrni in modri kopreni 2020 ter foto natečaju Ocean v skodelici in Pogled skozi Ljubljansko okno.

 

V januarju 2020 smo izvedli 1. občni zbor društva v letu 2020 in potrdili dva nova člana v društvu. V letu 2020 smo se sestali na štirih (4) sestankih, na katerih smo spregovorili najnujnejše zadeve, ki se tičejo društva.

 

Cel januar 2020 smo se pripravljani na dve kulturni prireditvi, ki smo ju imeli v začetku februarja 2020 – prireditve ob izidu knjige Slepa grofica, avtorja Ivana Sivca. Obe prireditvi sta bili izredno dobro obiskani, prav tako je bila dobra tudi medijska odzivnost. Konec februarja je bil izveden Večer poezije v trajanju 60 minut. Letos smo se dotaknili poezije v tujih jezikih, saj je bil večer organiziran ob Mednarodnem prazniku materinega jezika.

   

 

Sledili so ukrepi v zvezi z virusom, zato nismo organizirali nobene kulturne prireditve, ne razstave. Prijave na natečaje so potekale nemoteno. Na vseh natečajih smo bili zelo dobro zastopani.

 

V načrtu je bil izid knjige Zgodbe iz mojega kraja junija 2020, a smo prestavili na november 2020. To smo uspešno izvedli. Sodelovalo je deset članov društva: Antonija Jereb, Florjan Sušnik, Lilijana Prepeluh, Majda Mihovec, Marija Starič, Metka Jančec Osojnik, Minka Jerebič, Nejc Plečko, Nežka Andrejaš in Tanja Šubelj. Ilustracije za knjigo je izdelala Maja Hribar, naslovno sliko je prispeval slikar Vojko Kumer, uvodno besedo pa je zapisala Dušica Kunaver.

 

Članice društva Metka Jančec Osojnik, Marija Starič in Antonija Jereb ter Minka Jerebič smo se udeležile Mednarodne likovne delavnice Most prijateljstva v Lendavi. Metka, Marija in Antonija so na tem dogodku prebrale avtorske pesmi in popestrile dogodek.

  

 

Društvo Rusalka je vse od januarja 2020 pa celo leto sodelovalo in pomagalo pri izvedbi Abonmaja ljubiteljske kulture. Predsednica se je srečevala na skupnih sestankih, člani društva so raznašali vabila in obešali plakate ter na prvem dogodku januarja 2020 tudi sodelovali s krajšo avtorsko poezijo.

 

Zaključila se je zbirka otroške publikacije o rečni nimfi Rusalki, ki se srečuje z letnimi časi. Prav je, da se dela za otroke nadaljujejo tudi v prihodnjih letih.

   

 

Donatorskih sredstev je bilo v tem letu izredno malo. Prošnje so bile v večini primerov zavrnjene, prav zaradi virusa.

 

Veliko je bilo dogodkov, ki so bili odpovedani in nato prestavljeni na jesenski čas, kasneje pa na leto 2021.

 

V društvu smo v letu 2020 praznovali prvih pet let delovanja. Ob tej obletnici je Antonija Jereb napisala himno za društvo. Pripravili smo tudi gradivo za izdajo zgibanke, predsednica društva pa je v svojem imenu in za svoj denar naročila poslikavo 15 dežnikov, ki jih je razdelila članom društva.

   

 

 

Poročilo pripravila:

Lilijana Prepeluh,

tajnica Društva Rusalka

 

 

Foto: Rade Bakračević, Štefka Kumer in Minka Jerebič 

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top