RAZSTAVA ZNAČK


OBJAVLJENO: četrtek, 30. maj 2019

Zbirateljstvo, s tujko kolekcionarstvo, je ljubiteljska ali profesionalna dejavnost posameznikov, društev in ustanov, ki se ukvarjajo z ustvarjanjem raznih zbirk predmetov, umetniških del ali primerkov fosilov, mineralov, kamnin iz narave. Razni zbiratelji v svetu so bili in so še začetniki ter ustanovitelji večine danes slavnih ustanov po različnih državah. Današnjih velikih, pomembnih galerij, muzejev, lapidarijev, muzejev na prostem, arboretumov, kinotek brez njih ne bi bilo. Po zaslugi zbirateljev se ohranja tudi velik del tehniške kulturne dediščine, ki bi sicer šla v pozabo. Mnoge dejavnosti, katerih so se ljudje lotili v njihovem prostem času kot konjiček ali hobi so se kasneje razvile v pravo znanost, npr. zbiranje hroščev in metuljev, rastlin, fosilov, rud, itd.

 

Dušan Jereb – Ljubljančan, ki je že zajadral v jesen življenja, zbira značke od kar pomni. Nekoč je bilo zbirateljstvo »in«. Danes počasi tonejo v pozabo. Najprej so pristale na ploščah iz stiropora, oblečenih v žamet. Kasneje je kupil albume in jih sortira po njihovem namenu. Svojo zbirko mu je odstopil tast, nato še družinska prijatelja Vinko Mohorčič in Janez Črnologar, pred kratkim pa še družinski prijatelj Miha Udir z namenom, da se ne zavržejo. Danes zbirka šteje že čez 3900 različnih kovinskih značk, poleg tega pa še 843 podvojenih in nekaj plastičnih.

 

Poleg značk ljubiteljskega zbiratelja Dušana Jereb se nam bodo predstavili s svojimi zbirkami še Marjan Rajsar, Nejc Plečko, Majda Mihovec in Miha Jeraša.

 

Tako se nam obeta bogata razstav, ki smo jo pripravili v Kulturno - zgodovinskem društvu Rusalka in si jo je vredno ogledati.

 

Razstava bo na ogled od ponedeljka, 3. 6. 2019 do petka, 7. 6. 2019, od 9. do 12. ure in od 15. do 18. ure.

 

Vljudno vabljeni.

 

Društvo Rusalka

 

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top