Rusalka


OBJAVLJENO: nedelja, 23. avgust 2020

Pred petimi leti, ko je bilo ustanovljeno društvo, smo se zbrane rusalke začele pogovarjati o logotipu. Enotne smo si bile, da mora imeti logotip podobo rusalke oziroma rečne nimfe. Logotip naj bi imel tudi simbol vode, saj je društvo ustanovljeno v Zalogu, kjer je sotočje treh rek: Ljubljanice, Save in Kamniške Bistrice.

 

Logotip smo zaupale oblikovalcu Tomažu Bolti. Upodobil je rusalko v kapljici kalne vode, v kateri se njeni lase poigravajo, kot brzice treh rek. V rokah drži trak, s katerim izpiše ime društva. Ime društva ni zapisano v kapljici vode, pač pa izven nje. To pomeni, da ne bomo delovale v pravljičnem svetu, pač pa v zunanjem, resničnem svetu.

 

 

Po petih letih pa smo dobili sliko, na kateri je upodobljena rusalka. Rusalka, kot magično bitje, ki prihaja iz prostranega nega, s prozornimi krilci in kot dežne kaplje stopica proti sotočju treh rek.

 

 

V sotočju, kjer se zlivajo reke, kjer nastajajo številne brzice, kjer se ob mrtvih rokavih rek rojevajo tolmuni, iz katerih prihaja kristalno čista voda, tam cvetlice magično uspevajo in se zrcalijo v vodni gladini. Tam je dom rusalk. Kot tanka črta loči svet pravljičnega od sveta resničnega.

 

Rusalke smo resnična bitja, ki jih je ustvaril Bog Savus. Zavedal se je, da bi bilo življenje pusto brez teh magičnih bitji, ta bi zgodovina odbrzela, kot voda, ki zadane ob skalovje v reki … Ta magična bitja pa ohranjajo tisto lepoto vode, šumenje, ki ga slišimo, kot labodji spev, ki se vedno znova in znova oglaša … Življenje je tako resnično, tako živo, kot je upodobitev rusalke na sliki slikarja Iva Asa. Mogočnost rek, ki se združijo in veselo poplesavajo, a obenem hribovje, ki povezuje rusalke k skupnim ciljem.

 

Predsednica našega društva je predstavila društvo kot je to predstavljeno v društveni predstavitveni zgibanki. A slikar, Ivo As, je razumel sporočilo Boga Savusa in rečnih nimf. Na sliki je sporočilu Boga Savusa dodal tisto resnično noto, ki rusalke popelje, kot simfonijo po reki k skupnemu cilju po ohranjanju naše zgodovine …

 

 

 

Zapisala: Lilijana Prepeluh

Logotip: Tomaž Bolta

Slika: Ivo As, slikar

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top