sprehod po Beli Krajini


OBJAVLJENO: sobota, 6. julij 2019

Člani Kulturno - zgodovinskega društva Rusalka smo si v sodelovanju z našimi prijatelji iz KUD Lepa Anka ogledali naravne in kulturne znamenitosti Bele Krajine. Greh bi bil, če se ni bi ogledali čudovite reke Kolpe, belokranjskih mest: Metlike, Črnomlja, Semiča in Adlešičev. Ogledali smo si številne cerkve, ki pa kljub temu, da je bila nedelja, niso bile odprte.

 

Na čudoviti vzpetini proti vasi Otok smo se ustavili in si ogledali ameriško zavezniško letalo DC 3, ki stoji na zelo vidnem mestu in nas opominja na dogodke iz časa II. svetovne vojne, ko so zavezniki vozili ranjene iz Slovenije do Barija in jih tam zdravstveno oskrbovali. Spominski park je zelo lepo urejen, s številnimi fotografijami in napisi, tako v slovenskem kot tudi angleškem jeziku. V neposredni bližini je krajinski park, ki obiskovalce pozdravi z velikim starim čebelnjakom.

 

Ogledali smo si lončarske delavnice, s prikazom izdelovanja izdelkov iz gline. Razlage teh rokodelcev, če ne celo umetnikov, so izredno zanimive. Seveda pa smo si nakupili številne izdelke, da bomo lahko pekli in kuhali v posodah iz naravnih materialov.

 

Ogledali smo si tudi grad Gradac, ki je v lasti Republike Slovenije in klavrno propada. Žal. Pa tako lepa zgodovina je tega gradu, na katerega so krajani zelo ponosni. V eni od številnih zgradb je bila nekoč tudi šola, tam pa danes živi nekaj družin. Ljudje so prijazni in nam dovolili ter pokazali številne znamenitosti. Hvala jim. 

 

Povsem drugače pa je v večjih mestih Bele Krajine. Kraji so zelo lepo urejeni in imajo kaj pokazati. Če vas pot v teh dneh zanese v Belo Krajino, vzemite si čas in si jo natančno oglejte. Boste imeli kaj videti. Ljudje pa so nadvse prijazni. 

 

Hvala našim gostiteljem Vinku, predsedniku KUD Lepa Anka ter zakoncema Miri in Vinku Gabrijan. Sedaj ste vi na vrsti, da si ogledate naš kraj.

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top