TLK 2020 - delavnica izdelovanje nakita


OBJAVLJENO: ponedeljek, 18. maj 2020

Kulturno-zgodovinsko društvo Rusalka tako kot vsako leto, tudi letos sodeluje v Tednu ljubiteljske kulture 2020, ki ga organizira Javni zavod Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Letos smo nameravali v društvu začeti teden ljubiteljske kulture z ustvarjalno delavnico Izdelovanje nakita. 

 

Delavnica naj bi vodila gospa Veronika Rajsar. Gospa se že več let ljubiteljsko ukvarja z izdelovanjem nakita. Najprej je bil to nakit, ki si ga je izdelala sama zase, nato ga je začela podarjati svojim prijatelje, vedno več pa je bilo takšnih ljudi, ki so želeli, da se njeno znanje prenese tudi na druge. Gospa Veronika je začela obiskovati tečaje. Spoznala je, da ni vsaka fimo masa primerna za določene tipe ljudi, kajti mnogi imajo številne alergije. Tako je skozi leta začela vse bolj izpopolnjevati svoje znanje in začela je pripravljati delavnice.

 

Najpogosteje je gostja v domovih za starejše občane. Varovance teh domov tako navdihne s svojo vztrajnostjo, mladostjo in razigranostjo, da pozabijo na leta in spoznajo, da ta sploh niso pomembna, če želi biti človek urejen in da nosi na sebi nakit, ki ga sam izdela. 

 

Delavnice gospe Veronike trajajo tudi po šest ur. Na njih spoznamo vse pripomočke, ki jih rabimo za ustvarjanje in oblikovanje nakita; predstavi nam številne veščine in tudi trike, ki so zelo pomembni, nato pa sledi izdelava nakita. Vsak ga oblikuje zase, po svojem okusu, svojih želja ... Ko gospa Veronika pokaže že vse veščine in smo s svojim izdelkom zadovoljni, tega položimo v peč in se izdelek zapeče. Nato ga okrasimo s trakom, verižico ali čim podobnim in že ga lahko nosimo.

 

Delavnica je bila zamišljena kot brezplačna. Podprl jo je Svet Četrtne skupnosti Polje Mestne občine Ljubljana. Tako je vse kar je potrebno to, da prinesemo dobro voljo in veliko ustvarjalnega navdiha ter se prepustimo vodenju. Izdelek vsak nato odnese domov. Zaradi virusa, ki nam je ponagajal in kar noče stran, danes delavnice, kot smo si jo zamislili, ni. Jo pa bomo izvedli jeseni. Volja in navdih še vedno veljata, zato vas že danes prijazno vabimo, da si vzamete nekaj ur časa in se jo udeležite.

 

Gospe Veroniki Rajsar pa hvala za potrpežljivost in dobro voljo, katero bo delila z nami ter nas ob ljubiteljskem ustvarjanju še kaj naučila.

 

Tu je nekaj fotografij nakita, ki je nastal izpod rok gospe Veronike Rajsar. Priznajte: Eden je lepši od drugega, vsi so čudoviti in edinstveni. Ko osvojiš takšno znanje, si res "car".

 

Do snidenja pa srečno.

 

Predstavljene so vam fotografije nakita, ki ga je izdelala gospa Veronika. Ideja za spodnji nakit je od Helen Jean Claude, francoska ustvarjalka.

 

 

Sledi nakit katere ideje gospa Veronika črpa iz njenega notranjega navdiha po ustvarjanju in tudi praktičnosti pri nošenju takšnega nakita. S tem lahko vidimo, kako ima ustvarjalka širok spekter ustvarjalne žilice in idej, da ustvarja tako čudovit nakit, ki je več ali manj zaokrožen v celoto. Takšen, kot je nakit, je tudi gospa Veronika, ki jo vsekakor morate spoznati na naši delavnici. Vabljeni.

 

 

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top