ZAVEDANJE


OBJAVLJENO: nedelja, 20. februar 2022

Javni sklad Republike Slovenije z kulturne dejavnosti je ob 30. rojstnem dnevu republike izdalo posebno publikacijo za različne pevske zasedbe, v kateri je Himna Republike Slovenije. Besedilo himne je napisal naš največji pesnik in pravnik dr. France Prešeren. 

Z ustavnim amandmajem XII. je bila 27. 9. 1989 Zdravljica razglašena za slovensko državno himno. Pet mesecev kasneje pa je bilo z Zakonom o himni Republike Slovenije določeno, da se poje sedma kitica Prešernove Zdravljice na sopransko melodijo zborovske skladbe Stanka Premrla.

Himno Republike Slovenije za pevske zasedbe je prva založila in izdala Zveza kulturnih organizacij Slovenije v Ljubljani, dne 23. 12. 1990. Ta izdaja pa je oplemeniten ponatis 1. izdaje, ki jo je izdal JSKD na Dan samostojnosti in enotnosti, 26. 12. 2021.

Ne samo društva, ki se s kulturo ukvarjamo ljubiteljsko, pač pa vsak državljan naše domovine bi moral dobiti v roko to publikacijo, saj gre za zavedanje nacionalne pripadnosti Slovenskemu narodu, ki že stoletja živi, dela in kulturno ustvarja na tem ozemlju.

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top