Zmaj pl. Kašeljski in rečne nimfe: rusalke


OBJAVLJENO: ponedeljek, 22. november 2021

O Zmaju pl. Kašeljskem smo v Društvu Rusalka že pisali. O njem vemo krajani povedati ogromno takšnih in drugačnih zgodb, ki so nastale preko tisočletji, od kar bdi nad našimi kraji ta zmaj. Eno zgodbo smo vam v društvu že predstavili. Želeli pa bi vam povedati, da se je ta zmaj srečal tudi z rečnimi nimfami: rusalkami.

 

Zgodbe so zanimive, takšne in drugačne. Nekega dne je bilo, ko je bil zmaj na obzidju gradu in se ogledoval v bajerju pod gradom. Potem pa je kar ostrmel, začel pihati in ni mogel zadržati jeze, ko je zazrl ob jutranji zarji ples rusalk, ki so stopicale po vodi, se škropile in prepevale.

 

… po prašni potki je stopical droban fantič s svojo kravico, v rokah držal piščal, si prepeval in vsake toliko časa kaj zaigral na piščal. Potem pa je kar obstal. Prepričan je bil, da je potres. Zmaj pl. Kašeljski je skočil s stolpa in tekel iz hriba proti bajerju.

 

Fantič se ga ni ustrašil. Stopil je predenj, na usta položil kazalec in glasno dejal: »Šššš …« Zmaj se je začel ustavljati, vse kremplje je zaril v zemljo, da se je lahko ustavil. Potem pa debelo gledal …

 

 

No, to še ni konec pravljice. Še dobro, da so imeli na gradu grajskega slikarja, Vojka Kumra, ki je ta prizor tudi narisal. Kako pa se pripoved konča, pa boste zvedeli ob drugi priliki.

 

Zapisala: Lili Prepeluh

Slika: Vojko Kumer, slikar

 

 

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top