Zmaj pl. Kašeljski


OBJAVLJENO: sobota, 6. november 2021

Le kdo ne pozna legende o Zmaju pl. Kašeljskemu. Bil je to hudoben zmaj, ki je bil v sorodu z Zmajem pl. Ljubljanskim. Vsak na enem hribu sta ustrahovala ljudi. A, zgodil se je čudež. Kašeljski zmaj je postal dober zmaj, a še pred tem je uničil vas Kašelj in pomagal nato zgraditi dva nova kraja. Od takrat dalje imamo Spodnji Kašelj in Zgornji Kašelj. Le cerkvica sv. Andreja je še vedno tam, kot je bila nekoč.

V Društvu Rusalka, kjer ohranjamo našo bogato kulturno dediščino, skrbimo, da takšne legende ne bi tonile v pozabo. Tako Kašeljski zmaj še vedno živi. Še dober teden nas loči, ko bomo v društvu izdali novo tematsko publikacijo. In kot se spodobi, v njej ima svoje častno mesto tudi Zmaj pl. Kašeljski. Pa smo se vprašal: "Ga je sploh že kdo videl?" O, videl, videl, ga je slikar Vojko Kumer, kamor se je šel ta lepotec prosit, da naslika več njegovih portretov in tako smo v Društvu Rusalka prišli do slik tega mogočnega zmaja. 

Eno od slik objavljamo danes.

Ko bo izšla publikacija, takrat pa boste lahko mnogo zanimivih stvari prebrali v njej ter uživali ob slikah, fotografijah, ugankah ...

Srečno.

 

Zapisala: Lili Prepeluh

Slika: Vojko Kumer, slikar

 

 

Prenesi priponko

Nazaj na obvestila

Naši zapisi

AKTUALNO
BLOGI
ZGIBANKE

Informacije

Ime društva:  KULTURNO – ZGODOVINSKO DRUŠTVO RUSALKA
Skrajšano ime društva:  DRUŠTVO RUSALKA
Sedež društva:  LJUBLJANA
Naslov:  SI-1000 LJUBLJNA, Pot v Zeleni gaj 27 B

Top